FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pozivi Putinu da omogući usvajanje rezolucije o Siriji tijekom ZOI

Autor: mtau
PARIZ, 7. veljače 2014. (Hina/AFP) - Pedesetak bivših ministara, zagovornika poštivanja ljudskih prava i europskih intelektualaca pozvalo je u petak ruskog predsjednika Vladimira Putina da iskoristi olimpijsko primirje, kada bi trebala prestati sva neprijateljstva, te omogući da se usvoji rezolucija UN-a koja bi omogućila dostavu humanitarne pomoći u Siriji.

"Ako Olimpijske igre kondenziraju ono najbolje u ljudima, događaji u Siriji pokazuju ono najgore u njima. Najskuplje igre u povijesti događaju se paralelno s najtežom humanitarnom krizom našeg vremena", pišu potpisnici u pismu koje su objavili francuski i britanski dnevni listovi Le Monde i Financial Times, te ruski list Novaja Gazeta.

Oni pozivaju Putina da "udvostruči napore kako bi se došlo do sporazuma u Vijeću sigurnosti UN-a o rezoluciji o humanitarnoj pomoći koja bi pozvala sukobljene strane da olakšaju dopremu humanitarne pomoći te da se omogući spasilačkim službama da prijeđu granice i bojišnice".

Potpisnici pozivaju na provedbu "lokaliziranog prekida vatre", što je ideja koju podupire veliki dio međunarodne zajednice kako bi se olakšala situacija u zonama gdje bjesne borbe i koje su cilj bombardiranja, posebno Homs i Alep.

Među potpisnicima ima petnaestak bivših ministara vanjskih poslova među kojima Madelaine Albright (SAD), Jaap de Hoop Scheffer (Nizozemska) i Hubert Vedrine (Francuska). Pismo je potpisala i dobitnica Nobelove nagrade za mir iz 2003. Iranka Shirin Ebadi, bivši predsjednik Liječnika bez granica Rony Brauman i britanski pjevač i skladatelj Peter Gabriel.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙