FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZOI: Markarjan: ZOI i POI poboljšat će kvalitetu života u regiji

Autor: adrp
ZAGREB, 5. veljače 2014. (Hina) - Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Robert Markarjan dao je povodom XXII. Zimskih olimpijskih igara, koje će se od 7. do. 23. veljače održati u ruskom Sočiju, intervjuu za Hinu u kojem je istaknuo uvjerenje da če Igre osigurati poboljšanje kvalitete života stanovništva cijele regije ali i ojačati poziciju Rusije u svijetu.

"Olimpijske i Paraolimpijske igre 2014. u Sočiju imaju veliku važnost za Rusiju. One će postati ključni događaj u životu naše zemlje koji će ostaviti neprocjenjivu sportsku baštinu za nove generacije sportaša i cijeli Olimpijski pokret", ocijenio je ruski veleposlanik, dodajući da će igre pridonijeti gospodarskom razvoju regije, pretvaranju Sočija u turističko odredište svjetske klase i centar poslovne aktivnosti.

To će, kako je naglasio, osigurati poboljšanje kvalitete života stanovništva cijele regije, ali i ojačati poziciju Rusije u svijetu. "Cijela zemlja nestrpljivo očekuje početak ovih Igara", kazao je Markarjan.

Sportski objekti napravljeni za Olimpijske igre po njihovom završetku neće biti zaboravljeni i neiskorišteni, kao što se to dogodilo u nekim zemljama, uvjerava Markarjan.

"U nekima od njih će se održavati važna sportska natjecanja: svjetski kupovi, europska i ruska prvenstva. Također je važno da će neke ruske reprezentacije u zimskim sportovima imati vlastite baze za pripreme za međunarodna natjecanja. Nažalost, prije nam je nedostajalo takvih kompleksa, sportaši su odlazili za pripreme u inozemstvo, kao što su na primjer naši sanjkaši. I naravno da će izgrađena hotelska i druga infrastruktura omogućiti aktivniji razvoj ljetnog i zimskog turizma u Sočiju, privlačenje ne samo ruskih nego i stranih gostiju", rekao je veleposlanik.

Markarjan je opovrgnuo medijske natpisa da će to biti najskuplje Igre u povijesti i smatra da će ukupan trošak biti negdje u rangu troškovima održavanja Zimskih olimpijskih igara u drugim zemljama.

"Ukupan trošak priprema za ZOI je objavljen i iznosi 214 milijardi rubalja (oko 6,5 milijardi dolara). Od toga je oko 100 milijardi rubalja državni novac, a ostatak dolazi od privatnih tvrtki. Taj se iznos izravno odnosi na pripremu za Olimpijadu – za gradnju 15 sportskih objekata i neophodne sportske infrastrukture", objasnio je.

"Ako uzmemo u obzir troškove povezane s razvojnom pripadajućom infrastrukturom, iznos će vjerojatno biti veći, ali ti troškovi nisu izravno povezani s Olimpijskim igrama, ovu infrastrukturu grada i regije trebali bismo razvijati u svakom slučaju, neovisno o održavanju Igara. Zato možemo reći da je iznos održavanja Igara u Sočiju negdje blizu troškovima održavanja zimskih olimpijskih igara u drugim zemljama."

Veleposlanik Markarjan smatra da terorističke prijetnje neće bitno utjecati na broj gledatelja koji će doći u Soči i ističe da će biti poduzete sve potrebne mjere sigurnosti te da će se paziti da one budu što je manje moguće primjetne kako ne bi smetale sudionicima i gostima.

"Mi imamo veliko iskustvo održavanja velikih međunarodnih političkih i sportskih događaja – G20, G8, Svjetsko prvenstvo u atletici u Moskvi. Naravno, aktivno koristimo iskustvo održavanja sličnih manifestacija u drugim regijama svijeta i u drugim zemljama."

Kazao je da Rusija unatoč bogatom iskustvu, na osiguranju Igara aktivno surađuje i s inozemnim partnerima, SAD-om, drugim europskim i azijskim državama.

"Postavili smo stožer za osiguranje, koji koordinira rad naših agencija za provedbu zakona i posebnih tijela, te održava tijesne radne kontakte sa svojim kolegama iz inozemstva. Visoko cijenimo takvu suradnju i zahvalni smo našim partnerima za njihovu spremnost za potporu", rekao je veleposlanik Markarjan.

"Na osiguranju Igara će raditi 40.000 pripadnika policije i specijalnih službi. Mi ćemo štititi naš zračni i pomorski prostor, kao i planinsko područje. Uz to, mi planiramo sve organizirati na taj način da sve mjere sigurnosti budu što manje primjetne i ne smetaju gostima i sudionicima ovog sportskog praznika", istaknuo je Markarjan u intervjuu za Hinu.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙