FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aktivist Greenpeacea: u ruskom zatvoru najgora je bila izolacija i neizvjesnost

Autor: vkla
ZUERICH, 31. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Švicarac Marco Weber, jedan od 30-orice aktivista Greenpeacea koji su bili zatočeni u Murmansku te na kraju u Sankt Peterburgu, u utorak je izjavio da mu je u ruskom zatvoru najeteže pala izolacija i usamljenost te neizvjesnost.

"Bilo je vrlo teško biti u izolaciji. Ne u početku, ali nakon nekoliko tjedana bilo je prilično naporno. Teško je podnijeti nedostatak kontakata s drugim ljudima", kazao je 28-godišnji Weber koji je cijelo vrijeme bio sam u ćeliji. Potvrdio je da nije bio maltretiran tijekom zatočenja, ali da ga je osim osamljenosti zbog izolacije također mučila neizvjesnost.

"Najgora je od svih bila ta neizvjesnost, kako će na kraju sve završiti", dodao je Weber koji se iz Rusije vratio u ponedjeljak, nakon 50 sati putovanja vlakom. Osvrnuvši se na amnestiju, kazao je da nema osjećaj da je pomilovan jer nije osuđen za kazneno djelo koje mu se pripisivalo.

"Ruske su vlasti tražile neko rješenje. Pokušavali su se iz toga izvući bez da nas osude, a istovremeno nisu htjeli priznati da nismo krivi", objasnio je Weber.

Weber je alpinist koji je u rujnu sudjelovao u akciji Greenpeacea protiv ruskog naftnog diva Gazprom, tj. bušenja u ekološki osjetljivom području Arktika.

Aktivisti i posada broda Arctic Sunrise su prvo bili optuženi za piratstvo, što sa sobom nosi kaznu do 15 godina zatvora, a poslije im je optužnica izmijenjena i prekvalificirana u "huliganstvo".

(Hina)xvk yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙