FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FIJ: Tijekom 2013. ubijeno 108 novinara, Sirija najopasnija zemlja

Autor: sbil
PARIZ, 31. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Najmanje 108 novinara i medijskih profesionalaca ubijeno je u svijetu u 2013. godini, a Sirija je postala najopasnija zemlja ispred Iraka i Pakistana, objavila je u utorak Međunarodna novinska federacija (FIJ).

I iako je broj ubojstava novinara pao za 10 posto u odnosu na 2012. godinu, FIJ je uputio "očajnički poziv vladama cijelog svijeta da stanu na kraj nekažnjavanju nasilja nad novinarima i medijskim profesionalcima".

Federacija čije je sjedište u Bruxellesu traži "odmah od zemalja poput Filipina, Pakistana i Iraka da poduzmu drastične mjere kako bi prestala teći krv novinara".

Najopasnija zemlja za novinare je Sirija gdje je smrtno stradalo 15 novinara, ispred Iraka (13), Pakistana (10), Filipina (10), Indije (10), Somalije (7) i Egipta (6). Od ubijenih novinara 29 posto ih je stradalo na području Azije i Pacifika, a 27 posto na Bliskom istoku i u ostatku arapskog svijeta, ističe Federacija koja tvrdi da predstavlja više od 600.000 novinara u 134 zemlje.

FIJ ističe i da nasilje sve više pogađa novinarke jer ih je šest ubijeno, dok su druge bile žrtve "seksualnog zlostavljanja, zastrašivanja i diskriminacije".

U svom godišnjem izvješću objavljenom 18. prosinca, organizacija Reporteri bez granica (RSF) je procijenila da je od početka godine poginuo 71 novinar prilikom obavljanja novinarskog posla te je utvrdila "značajno" povećanje broja otmica novinara (87).

(Hina) xbis ybis

An unhandled error has occurred. Reload 🗙