FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 30. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Ustavni sud obustavio je u godini na zalazu neke od strateških projekata izvršne vlasti i upozorio vladajuće da se, donoseći odluke, moraju pridržavati zakona i demokratske procedure te štititi temeljna ljudska prava i slobode. Analitičari procjenjuju da je možda upravo stoga Vlada Zorana Milanovića, unatoč zahtjevima i iz vlastitih redova, od najvišeg pravosudnog tijela zaobišla zatražiti mišljenje o ustavnosti referendumskog pitanja koje će u konačnici dovesti do nadopunjavanja Ustava već ozakonjenom definicijom braka kao zajednice muškarca i žene. Ranije je Ustavni sud, suprotno želji vladajućih, zaustavio Kurikulum zdravstvenog odgoja i retroaktivno oporezivanje dividende, a pod kraj godine nezakonitom je proglasio i radnu obvezu liječnicima. Ustavni suci zaključili su da se Vlada, uvođenjem radne obveze liječnicima, nezakonito umiješala u štrajk zdravstvenih radnika i onemogućila im ostvarivanje zajamčenih prava pozivajući se na zakon koji godinama nije na snazi. U slučaju Kurikuluma Vlada je, pak, prozvana da se nije pridržavala obveze javne rasprave pa je Ustavni sud naložio da se novi Kurikulum donese "u proceduri koja će biti usklađena s ustavnim zahtjevima". Naglasio je i da je to bio prvi slučaj u kojem je država ušla u sferu roditeljskog prava na način odgoja svoje djece. Iako je bio sporan tek dio o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti ukinut je cijeli Kurikulum jer su se "ustavnopravno sporne točke", kako je zaključeno, odnosile na cijeli dokument.

- U srpnju je odgođena i primjena Zakona o PDV-u na dnevne novine, prema kojemu su porez od pet posto plaćali samo dnevnici s najmanje 25.000 riječi. Ustavni sud obrazložio je da svaka neopravdana razlika u postupanju prema novinama izravno utječe na slobodu tiska, kao dio ustavne slobode izražavanja misli, bez čega nema demokratskog društva. Ustavni suci zauzeli su stav da ugrožavanje slobode medija ne znači samo povrijediti prava novinara, njihove 'cehovsko-sindikalne' interese ili financijske interese nakladnika, nego i "ugroziti slobodu svih medija i njihovu, za održavanje svakoga demokratskog društva, presudnu društvenu funkciju".

- U kolovozu je, međutim, u prilog Vladi riješena tužba Dalekovoda i ukinuto je rješenje kojim je sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mislav Kolakušić mjesec dana ranije obustavio predstečjnu nagodbu u toj tvrtki radi ocjene ustavnosti. Ustavni sud je protumačio da je zahtjev za ocjenu ustavnosti mogao podnijeti samo predsjednik Trgovačkog suda, ne i Kokakušić, a zatražio je i bezodložno nastavljanje predstečajne nagodbe nad Dalekovodom koji je u to vrijeme imao više od 1600 zaposlenih i ugovorene poslove vrijedne 200 milijuna eura.

- Već na prvoj ovogodišnjoj sjednici Ustavni je sud obvezao Vladu da plati posljedice svoje odluke o ukidanju javnih ovršitelja kao zasebne profesije. Svakom od 71 ovršitelja, koji zbog promjene zakona nikada nisu počeli raditi, dosuđeno je 18 tisuća kuna zadovoljštine zbog "poremećaja pravne ravnoteže".

- Ipak, jedno od najvažnijih upozorenja najvišeg pravosudnog tijela u 2013. bilo je upućeno uoči narodnog ustavotvornog referenduma o definiciji braka kada je istaknuto da dopuna Ustava odredbom o braku kao životnoj zajednici žene i muškarca ne smije utjecati na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice.

- Na kraju godine pune političkih nesuglasica Ustavni sud je, pred Božić, uvažio SDP-ov zahtjev da se ukine članak Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, zbog kojega je ta stranka kažnjena s pet milijuna kuna jer je nakratko zakasnila s objavom financijskog izvješća.

SPLIT - Sedmogodišnje dijete iz Splita lakše je ozlijeđeno u igri s barutom, doznaje se danas u splitskoj policiji. Nesreća se dogodila jučer na splitskom predjelu Kman, a dijete je ozlijeđeno ispred zgrade u kojoj stanuje, prilikom paljenja baruta u prahu, u igri s vršnjacima. Barut je eksplodirao, a 7-godišnje dijete je lakše ozlijeđeno. U splitskoj bolnici utvrđeno je kako je riječ o ozljedama ruke i lica, a nakon pružene liječničke pomoći dijete je pušteno na kućnu njegu.

GRAČAC - Policija iz Donjeg Srba uhvatila je dvojicu muškaraca osumnjičih da su proteklog vikenda ukrali oko 40 tisuća kuna iz obiteljske kuće u Brotnji kraj Gračaca. Istragom je utvrđeno da su 52-godišnjak i 19-godišnjak iz kuće u vlasništvu 40-godišnjaka odnijeli 40 tisuća kuna u domaćem i stranom novcu, priopćila je jutros Policijska uprava zadarska. Novac je pronađen i biti će vraćen vlasniku. Protiv pljačkaša je Državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙