FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Broj nezaposlenih u Francuskoj uvećan na 3,29 milijuna

Autor: vmom
ZAGREB, 27. prosinca 2013. (Hina) - Broj nezaposlenih u Francuskoj u studenome je blago uvećan u svim dobnim skupinama, uključujući i mlade, na ukupno 3,29 milijuna, što je više od 10,5 posto tamošnjeg radno sposobnog stanovništva, piše list Guardian, pozivajući se na najnovije podatke ministarstva rada.

Francuska vlada ustraje ipak na tvrdnji da će predsjednik Francois Hollande održati svoje izborno obećanje i smanjiti broj nezaposlenih do kraja ove godine, piše taj britanski list.

Drugo po veličini gospodarstvo eurozone na rubu je nove recesije, nakon 0,1-postotnog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju, na koji su se nadovezale loše vijesti iz proizvodnog sektora u studenome. Nepovoljne izglede dodatno podupiru i najnoviji podaci o rastu broja onih koji traže posao za dodatnih 17.800 u istome mjesecu.

U listopadu je pak ukupan broj nezaposlenih smanjen za 20.500, što predstavlja prvo smanjenje njihova broja od travnja 2011. godine. Zaustavljanje rasta nezaposlenosti u Francuskoj smatra se glavnim Hollandeovim ciljem od izbora na predsjedničku dužnost u 2012.

Čelnik francuskih socijalista obećao je da će se pobrinuti da do kraja 2013. godine broj nezaposlenih počne padati, premda se po službenim projekcijama vlade početak smanjenja ne očekuje prije sredine iduće godine.

U jučerašnjem priopćenju ministarstvo rada navodi da je trend poboljšan posljednjih mjeseci, pa je prosječni mjesečni rast broja zahtjeva za naknade za nezaposlene znatno smanjen, s 30 tisuća u prvom tromjesečju na 18 tisuća u drugom tromjesečju, da bi u trećem tromjesečju iznosio svega 5.500.

Uzmu li se u obzir podaci za studeni i pribroje onima iz listopada, u četvrtom je tromjesečju zasad mjesečni broj zahtjeva za naknade za nezaposlene u prosjeku smanjen za 1.350, dodaje se u priopćenju ministarstva.

"Preokret trenda po pitanju nezaposlenosti stoga je definitivno nastavljen u četvrtom tromjesečju 2013.", navodi se u priopćenju ministarstva.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙