FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osam nacionalnih parkova i tri parka prirode opremljeni automatskim vanjskim defibrilatorima

Autor: mbuj
ZAGREB, 23. prosinca 2013. (Hina) - Jedanaest automatskih vanjskih defibrilatora (AVD) Ministarstvo zaštite okoliša i prirode postavit će u nacionalne parkove Brijuni, Kornati, Mljet, Plitvička jezera, Risnjak, Sjeverni Velebit, Krka i Paklenica te parkove prirode Telašćica, Žumberak-Samoborsko gorje i Lastovsko otočje, priopćilo je danas Ministarstvo.

AVD-e je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević uručila pomoćniku ministra zaštite okoliša i prirode Nenadu Strizrepu u okviru programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce-spasi život", koji provodi Ministarstvo zdravlja u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

"Nacionalne parkove i parkove prirode godišnje posjeti više od 2,5 milijuna posjetitelja. AVD za osam nacionalnih i tri parka prirode za posjetitelje znače dodatnu sigurnost. U slučaju iznenadnog zastoja srca pomoć se može pružiti i prije dolaska hitne pomoći", rekao je Strizrep.

Bolesti srca su na drugom mjestu uzroka smrtnosti u Hrvatskoj. Od iznenadnog zastoja srca u Hrvatskoj godišnje umre oko 9.000 ljudi.

Programu "Pokreni srce - spasi život" cilj je povećati preživljavanje i omogućiti da iznenadni zastoj srca preživi 50 od 100 osoba. U Hrvatskoj ih godišnje preživi 900 a moglo bi, prema svjetskim iskustvima, preživjeti 4.500 osoba.

Djelatnici osam nacionalnih parkova i tri parka prirode koji će biti opremljeni AVD-ima prošli su edukaciju Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu koja uključuje prepoznavanje hitnih postupaka, posebice iznenadnog srčanog zastoja, i postupke pružanja prve pomoći.

(Hina) pp/xbma ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙