FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 20. prosinca

Autor: jnah
ZAGREB, 20. prosinca 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općega servisa (OSV) Hrvatska za petak, 20. prosinca.

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović održat će primanje u prigodi božićnih i novogodišnjih blagdana (12 sati, Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17; predstavnike medija poziva se da u Muzej dođu do 11,15 sati).

ZAGREB - Ustavni sud će na sjednici odlučiti o prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Vladine odluke o uvođenju radne obveze doktorima medicine. Prijedlog za ocjenu ustavnosti radne obveze za bolničke liječnike podnio je Hrvatski liječnički sindikat nakon što je Vlada radnom obvezom prekinula štrajk liječnika koji je trajao 58 dana. Na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda također su prijedlozi za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe (10,30 sati, Ustavni sud, Trg sv. Marka 4)

SPLIT - Na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu svečano će biti puštena u trajni pogon Solarna elektrana FESB (13,45 sati, FESB, Ruđera Boškovića 31). Svečanosti će, kako je najavljeno protokolom splitskog Sveučilišta, nazočiti potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Svečanost počinje dolaskom uzvanika na FESB u 13 sati i odlaskom na krovnu površinu na kojoj se nalazi Solarna elektrana FESB. Nakon pozdravne riječi dekana prof. dr. Srdjana Podruga predviđeno je izlaganje prof. dr. Ranka Goića o tehničkim i ekonomskim aspektima Solarne elektrane FESB. Pozdravna riječ potpredsjednika Vlade Branka Grčića i ministra Željka Jovanovića najavljena je za 13,35 sati, nakon čega će Solarna elektrana biti puštena u pogon. Prije svečanosti, kod zgrade Ekonomskog fakulteta, ministar Željko Jovanović održat će konferenciju za novinare.

VARAŽDIN - Svečano obilježavanje 23. dana Geotehničkog fakulteta u Varaždinu (11 sati, Velika dvorana Geotehničkog fakulteta, Hallerova aleja 7). Svečanosti će nazočiti i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović (u 10,45 sati, prije početka svečanosti, ministar Zmajlović bit će dostupan za izjave medijima). Istraživanja pokazuju da su zanimanja budućnosti vezana za segment zaštite okoliša i Geotehnički fakultet prošle je godine, uz podršku Ministarstva zaštite okoliša i prirode, uveo novi studijski smjer Inženjerstvo okoliša.

ZAGREB - Konferencija za novinare na temu "Jačanje konzervativizma i produbljivanje krize u Europi" na kojoj će zastupnik u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić govoriti o društveno-političkim kretanjima u Europi i Hrvatskoj, te o svom radu u Europskom parlamentu u zadnjih pola godine. Vuljanić će nakon konferencije medijima biti na raspolaganju i za komentar aktualnih političkih događaja (10,30 sati, zagrebački ured Nikole Vuljanića, Ilica 150).

ZAGREB - Okrugli stol na kojem će ODRAZ-Održivi razvoj zajednice i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HRPSOR) predstaviti publikaciju "Okolišna dozvola - Kratki vodič za javnost". Skupa je namijenjen predstavnicima tijela javne vlasti, stručnih organizacija, udruga za zaštitu okoliša i javnosti (14 sati, Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27).

ZAGREB - Hina će objaviti tekst o najvažnijim događajima na području znanosti i visokog obrazovanja u 2013. godini, pod naslovom "Znanost u 2013. - najprije strategija, zatim zakonski okvir". Godinu na izmaku u znanosti i visokom obrazovanju obilježili su predstavljanje Strategije obrazovanja, znanosti i tehologije, javna rasprava o tome strateškom dokumentu te stajalište akademske zajednice da Hrvatski sabor treba najprije donijeti tu strategiju i tek onda pristupiti izradi novoga zakonskog okvira, ali Sabor je ipak prije izmijenio Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Dežurni urednici:

ujutro - Srebrenka Parlov

popodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e mail: hina@hina.hr

(Hina) xmvr ysp/yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙