FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenskim vojnicima banke zbog minusa blokirale račune

Autor: lfia
LJUBLJANA, 19. prosinca 2013.(Hina) - Zbog prekoračenja minusa banke su zatvorile tekuće račune za više od 500 pripadnika profesionalnog sastava slovenske vojske, a riječ je o vojnicima s najnižim plaćama, odnosno mjesečnim primanjima između 650 i 700 eura, piše u četvrtak ljubljansko "Delo".

Riječ je o sedam posto redovnog sastava vojske kojima sada plaće ne mogu biti isplaćivane u redovnom postupku.

"Svaka banka morala bi dopustiti otvaranje računa svakom državljaninu, ali je praksa na žalost drugačija", izjavio je u razgovoru za "Delo" predsjednik vojničkog sindikata Gvido Novak, dodavši da banke međusobno razmjenjuju "crnu listu" vojnika koji su na računima prekoračili dopušteni minus.

"Vjerujem da se u većini slučajeva radi o poštenim vojnicima koji ne žive rasipno nego normalno i skromno, a računi su im zatvoreni ili blokirani jer plaćom koja im je jedini izvor prihoda ne mogu normalno uzdržavati svoje obitelji i plaćati uplatnice koje su se nakupile", rekao je Novak.

Uz niske plaće, problemima s tekućim računima kumovala je i odluka ministarstva obrane da se smanje troškovi naknade za prijevoz na rad, na račun čega je ministarstvo obrane lani uštedjelo 15 milijuna eura.

U vojsci su svjesni velike fluktuacije kadrova zbog niskih plaća, a za one koji se nalaze u financijskim teškoćama ministarstvo obrane nedavno je na svojem internet portalu otvorilo rubriku "Kako se riješiti dugova", s praktičnim savjetima za vojnike koji imaju financijske probleme.

Parlamentarni odbor za obranu zatražio je u vezi sa situacijom vojnika kojima su zatvoreni bankovni računi objašnjenje ministra obrane Romana Jakiča, navodi "Delo".

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙