FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najvažniji uspjesi hrvatskih sportaša u 2013. (2)

Autor: adrp
ZAGREB, 18. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih uspjeha hrvatskih sportaša u 2013. godini u kojoj su naši sportaši sudjelovali na čak 667 europska i svjetska natjecanja u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.

JUDO

- Hrvatski judaš Tomislav Marijanović osvojio je 26. travnja srebrnu medalju u kategoriji do 81 kilograma na Europskom prvenstvu koje se održava u Budimpešti. Marijanović je do ovog uspjeha stigao nanizavši pet pobjeda prije no što ga je u finalu svladao Gruzijac Avtandil Črikišvili. Naš je reprezentativac u 1. kolu bio bolji od Rumunja Adriana Nicolaea Merge, potom je svladao Armenca Mhera Karapetjana, pa Rusa Murata Habačirova, da bi put ka medalji otvorio svladavši Gruzijca Levana Ciklaurija. U polufinalu je bio uspješniji i od Rusa Ivana Vorobeva, da bi ga tek u finalu svladao Črikišvili.

- Hrvatska judašica Andrea Bekić osvojila je 16. lipnja srebrnu medalju na Europskom kupu za seniore u slovenskom Podčetrteku gdje je u finalu u kategoriji do 57 kg izgubila od Slovenke Petre Nereks .

- Naša judašica Brigita Matić osvojila je brončano odličje na Europskom prvenstvu za kadete koje je 23. lipnja završeno u Tallinnu. Matić je u borbi za broncu bila bolja od predstavnice Švicarske Aline Lengweiler. Kao nositeljica kategorije -70kg Brigita nije uspjela obraniti prošlogodišnju titulu, jer je izgubila borbu s Francuskinjom Marie Eve Gahie.

- Hrvatska judašica Barbara Matić osvojila je 21. rujna naslov juniorske prvakinje Europe u kategoriji do 70 kilograma u Sarajevu. Matić se po prvi puta okrunila naslovom prvakinje Europe nakon jednog srebra i bronce s prijašnjih natjecanja. U finalu je Splićanka bila bolja od Ruskinje Dariko Gabaidze, a na putu do zlata pobijedila je i Srpkinju Ivanu Jandrić, Francuskinju Margaux Pinot i Nijemicu Leu Pueschel.

- Hrvatske judašice, predvođene sestrama Barbarom i Brigitom Matić osvojile su Svjetskom juniorskom prvenstvu, koje se od 21. do 27. listpada održalo u Ljubljani zlatnu i dvije brončane medalje. Barbara je u kategoriji do 70 kilograma bila apsolutno dominantna nad svojim protivnicima i u prvom kolu pobjeđuje Amy Livesey iz Velike Britanije, u drugom prolazi Moniku Burgess iz Kanade, a u trećem Ruskinju Ekaterinu Tokarevu. Na putu prema finalu Barbaru je pokušala zaustaviti Njemica Szaundra Diedrich ali se ona morala zadovoljiti činjenicom da je ostala jedina natjecateljica koja je uspjela osvojiti bod protiv naše predstavnice. U finalu je Barbara za samo minutu i osam sekundi svladala Japanku Chizuru Arai i osvojila zlato.

Njezina mlađa sestra Brigita u kategoriji do 78 kilograma u borbi za broncu pobijedila je Francuskinju Samah-Cawu Camaru tehnikom gušenja. Na putu do svog prvog odličja sa SP-a došla je pobjedama protiv Poljakinje Beate Pacut, Ukrajinke Anastasije Turčin i Korejanke Ji Jeon Yu, dok je u trećem kolu upisala poraz protiv Brazilke Samanthe Soares.

Drugu brončanu medalju za Hrvatsku osvojila je ženska juniorska reprezentacija i to je bila prva ekipna medalja za hrvatski judo. Hrvatska je u borbi za brončanu medalju bila bolja od Rusije sa 4-1. U prvoj borbi natjecanja Hrvatska je svladala Veliku Britaniju takoder sa 4-1, u drugom kolu Brazil sa 3-2, a uslijedio je 1-4 poraz od Japana u polufinalu. Hrvatska reprezentacija nastupila je u sastavu: -52kg - Beata Guszak, -57kg - Tena Šikić, -63kg - Maja Blagojević, -63kg - Ana Kokeza, -70kg - Barbara Matić, +70kg - Brigita Matić, i +70kg - Ivana Šutalo.

ATLETIKA

- Mlada hrvatska atletičarka Valentina Mužarić (20), studentica sveučilišta Auburn, postavila je 13. travnja novi hrvatski rekord u bacanju kugle na natjecanju u američkom gradu Athensu u Georgiji. Mužarić je pobijedila hicem od 17,11 metara čime je za dva centimetra poboljšala svoj dosadašnji hrvatski rekord koji je postavila prošlog tjedna u Auburnu. Mužarić se ovim rezultatom dodatno približila B normi za nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u Moskvi od 10. do 18. kolovoza, a koja iznosi 17,20m.

Valentina Mužarić je na sveučilišnom prvenstvu SAD-a, Divizija Istok, u Greensborou 26. svibnja osvojila drugo mjesto u bacanju kugle sa novim državnim rekordom od 17.52 metara. Time je popravila svoj stari rekord iz travnja ove godine za 41 centimetar. Ujedno, ovim rezultatom je ostvarila B normu (17.20) za Svjetsko prvenstvo u Moskvi, a osvajanjem drugog mjesta kvalificirala se u finale sveučilišnog prvenstva (NCAA). Valentina Mužarić trenutno ima drugi rezultat u Europi u kategoriji mlađih seniorki.

- Olimpijska prvakinja u disku Sandra Perković pobjedom je započela novu sezonu. Perković je 10. svibnja pobijedila na prvom mitingu iz serije Dijamantne lige u Dohi s hicem od 68.23 metara, što je i novi rekord mitinga na kojem je po prvi puta u karijeri osvojila prvo mjesto. Perković je slavila na dominantan način bacivši već u prvom hicu 67.37 metara, a pobjedničkih 68.23 dostigla je u posljednjoj seriji, najavivši sjajnu formu u sezoni u kojoj je čeka Svjetsko prvenstvo u Moskvi.

Sandra Perković trijumfirala je i na drugom mitingu iz Dijamantne serije u New Yorku s daljinom od 68.48 metara što je najboji hitac ove sezone u svijetu. Nakon pobjede na prvom natjecanju u Dohi s 68.23 metara, Perković je i u New Yorku potvrdila svoju dominaciju među diskašicama s najboljim ovosezonskim rezultatom u svijetu i rekordom mitinga. Pobjedničkih 68.48 metara Sandra je postigla u petom hicu, a svi preostali hici, osim prijestupa u četvrtoj i šestoj seriji, išli su preko 62 metra - 64.00, 62.50 i 66.31 metara.

Sandra Perković pobijedila je i 6. lipnja na mitingu Dijamantne lige u Rimu s hicem od 68.25 metara, što je samo 23 centimetra kraće od najboljeg hica sezone u svijetu kojeg je Sandra bacila na mitingu u New Yorku. Perković je za razliku od mitinga Dijamantne lige u Dohi i New Yorku, na kojima je također uvjerljivo slavila, u Rimu imala daleko jaču konkurenciju, no Zagrepčanka je pokazala da je trenutno najbolja bacačica svijeta. Pobjednički hitac od 68.25 metara Sandra je bacila u drugoj seriji, a u Rimu je imala još tri hica (67.25, 66.24, 65.71) koja su bila bolja od rezultata drugoplasirane Kubanke Yarelis Barrios (64.41), dok je treća bila Litvanka Zinaida Sendriute (62.85). Perković s tri pobjede uvjerljivo vodi u poretku Dijamantne lige u disku s maksimalnih 12 bodova.

Olimpijska pobjednica u bacanju diska Sandra Perković pobijedila je 4. srpnja i na petom natjecanju Dijamantne lige u Laussani, te obranila ukupnu pobjedu u svojoj disciplini. Premda je ovo bilo njezino treće natjecanje u posljednjih pet dana, Perković je pobijedila s najboljim rezultatom sezone 68.96 metara. Do nastupa na 'Athletissimi' disk je najdalje bacila u New Yorku - 68.48. Osim što je ostvarila najbolji rezultat sezone atletičarka Dinamo-Zrinjevca oborila je i rekord mitinga star čak 23 godine. Sandra je 'srušila' Njemicu Ilke Wyludde koja je u lipnju 1990. ostvarila rezultat 68.46. Drugo mjesto osvojila je Kubanka Yarelis Barrios s rezultatom 67.36, dok je treća bila Litvanka Zinaida Sendriute s rezultatom 63.82.

Perković je ove sezone pobijedila na svih pet natjecanja u Dijamantnoj ligi (Doha, Rim, New Yorka, Birmingham i Laussanna) obranivši ukupnu pobjedu o svojoj disciplini. Trenutačno vodi u poretku sa 20 bodova, čak 16 više od američke diskašice Gie Lewis- Smallwood, Kubanke Yarelis Barrios, te Litvanke Zinaide Sendriute koje su na drugom mjestu sa po četiri boda.

Sandra Perković nastavila je 19. srpnja svoj pobjednički niz na mitinzima "Dijamantne lige" i u Monte Carlu. Perković je u svom šestom ovogodišnjem nastupu u "Dijamantnoj ligi" ostvarila i šestu pobjedu hicem od 65,30 metara. Drugo mjesto zauzela je Kubanka Yarelis Barrios sa 64,24m, a treće Amerikanka Gia Lewis-Smallwood sa 63,63m. U redoslijedu diskašica Perković je još ranije osigurala ukupnu pobjedu, sada ima 24 boda, 18 više od druge Barrios, te 19 od treće Lewis-Smallwood.

Perković je u posljednje tri godine najbolja diskašica na svijetu, u tom je razdoblju osvojila olimpijsko zlato, dva naslova europske prvakinje i dva puta je osigurala ukupnu pobjedu u "Dijamantnoj ligi", te je jedino što joj nedostaje svjetska medalja. Prije dvije godine je morala propustiti SP u Daeguu zbog šestomjesečne suspenzije zbog pozitivnog dopinškog nalaza na metilheskamin, a za tri tjedna će u Moskvi imati priliku uputpuniti kolekciju.

- Olimpijska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković izborila je nastup u finalu Svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi gdje je 10. kolovoza prebacila kvalifikacijsku normu od 63 metra već u prvom hicu, sa rezultatom od 63.62 metra. U finalu je 23-godišnja Perković uvjeljivo osvojila zlatnu medalju bacivši disk 67.99 metara. Srebro je pripalo Francuskinji Melini Robert-Michon (66.28 m), a broncu je osvojila Kubanka Yarelys Barrios (64.96 m).

Ovim trijumfom Sandra Perković je osvojila sve što se može osvojiti u svijetu atletike, prošle godine bila je olimpijska pobjednica u Londonu, dva je puta bila europska prvakinja, 2010. u Barceloni i 2012. u Helsinkiju. Također, ove godine uzela je i zlato na Mediteranskim igrama u Mersinu, a već je i osigurala drugu ukupnu pobjedu u Dijamantnoj ligi.

- Najbolja hrvatska sportašica, olimpijska pobjednica, te svjetska i europska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković nije skrivala oduševljenje nakon pobjede u Bruxellesu kojom je 7. rujna potvrdila svoju dominaciju u "Dijamantnoj ligi". Sandra je do sedme pobjede u isto toliko natjecanja bacačica diska u "Dijamantnoj ligi" stigla s odličnim hicem od 67,04 metara kojega je izvela odmah u prvoj seriji, te tako uzvratila Amerikanki Giji Lewis-Smallwood za jedini poraz u sezoni, onaj na "Hanžeku" u Zagrebu u utorak. Lewis-Smallwood je zauzela drugo mjesto sa 64,82m, dok je treća bila Francuskinja Melanie Robert-Michon sa 63,45m.

"Odlično sam i super se osjećam. Presretna sam jer sam nepobjediva u Dijamantnoj ligi. Danas sam napisala novu stranicu u povijesti. Od 32 moguća boda osvojila sam 32, može li bolje ? Ove godine sam osvojila sve što se može osvojiti - Svjetsko prvenstvo, Dijamantnu ligu, Mediteranske igre. Ova 2013. je bila i više nego uspješna za mene uz sve probleme koji su me mučili," kazala je Sandra.

Ovo je druga ukupna pobjeda za Perković u "Dijamantnoj ligi", prošle godine je slavila sa šest pobjeda i jednim drugim mjestom, a ove je godine bila još uvjerljivija. Ukupna pobjeda u "Dijamantnoj ligi" našoj je atletičarki donijela i novčanu nagradu od 40.000 dolara.

Rezultati najbolje hrvatske atletičarke Sander Perković u 2013. godini:

10. svibnja - Doha (Dijamantna liga) - 1. mjesto - 68.23 metara

25. svibnja - New York (DL) - 1. mjesto - 68.48 m

6. svibnja - Rim (DL) - 1. mjesto - 68.25 m

29. svibnja - Mersin (Mediteranske igre) - 1. mjesto - 66.21 m

30. svibnja - Birmingham (DL) - 1. mjesto - 64.32 m

22. lipnja - Kaunas (ekipno EP) - 1. mjesto 65.77 m

4. srpnja - Lausanne (DL) - 1. mjesto - 68.96 m

19. srpnja - Monaco (DL) - 1. mjesto - 65.30 m

10. kolovoza Moskva (kvalifikacije svjetskog prvenstva) - 63.62

11. kolovoza - Moskva (svjetsko prvenstvo) - 1. mjesto - 67.99 m

3. rujna - Zagreb - 2. mjesto 65.63 m

6. rujna - Bruxelles (DL) - 1. mjesto - 67.04 m

8. rujna - Rieti - 1. mjesto - 66.12 m

- Blanka Vlašić trijumfalno se 25. svibnja vratila atletici nakon 21 mjeseca odsustva zbog ozljede. Splićanka je pobijedila u skoku uvis na mitingu Dijamantne lige u New Yorku s preskočenih 1.94 metara, čime je izjednačila i rekord mitinga. Povratak Blanke Vlašić u New Yorku u potpunosti je uspio, a za pobjedu joj je, u hladnim uvjetima, bilo dovoljno 1.94 metara, koje je preskočila iz prvoga pokušaja. Blanka je u New Yorku bila bez rušenja letvice sve do 1.97 metara, visine koju je triput neuspješno pokušavala. Bio je to prvi nastup Vlašić od 16. rujna 2011. u Bruxellesu.

Blanka Vlašić osvojila je 6. srpnja treće mjesto u skoku u vis na mitingu Dijamantne lige u Parizu s preskočenih 198 centimetara, dok je Ana Šimić bila peta s visinom od 192 cm. Prvo mjesto osvojila je Ruskinja Ana Čičerova preskočivši 201 cm, dok je druga bila Amerikanka Brigetta Barrett s visinom od 198 cm. Čičerova je pokušala preskočiti i 205 cm što bi bio najbolji rezulat sezone, no nije uspjela, pa Amerikanka Barretts s rezultatom 204 i dalje ostaje vlasnica najboljeg rezultata ove godine. Blanka je u Parizu nastupila jubilarni deseti put, a dosad je pet puta pobijedila. Najbolji rezultat je ostvarila 2010. i 2007. preskočivši 202 cm. Bio je to ujedno i njezin četvrti miting Dijamantne lige ove sezone. U New Yorku je bila najbolja s visinom od 194 cm, u Rimu je preskočila centimetar više, no bila je treća, dok je u Oslu s visinom 190 zauzela peto mjesto. Najbolji skok ove sezone Vlašić je imala na nedavnom mitingu u njemačkom Buhlu gdje je slavila s dva metra.

- Blanka Vlašić zauzela je 19. srpnja treće mjesto na mitingu "Dijamantne lige" u Monte Carlu s preskočenih 1,98 metara, dok je Ana Šimić natjecanje završila na šestom mjestu s preskočenih 1,92m. Pobijedila je Amerikanka Brigetta Barrett sa 2,01m, dok je drugo mjesto zauzela Ruskinja Ana Čičerova sa 1,98m.

- Dvostruka svjetska prvakinja u skoku u vis (Osaka 2007, Berlin 2009) Blanka Vlašić otkazala je 30. srpnja nastup na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu koje će se od 10. do 18. kolovoza održati u Moskvi.

- Hrvatska atletičarka Ana Šimić osvojila je sjajno drugo mjesto u skoku u vis na IAAF World Challenge mitingu u Pekingu s novim osobnim rekordom od 195 centimetara.

Dosadašnji rekord 23-godišnje hrvatske visašice iznosio je 188 cm, a postavila ga je u Belemu prošle godine. Hrvatski rekord u vlasništvu je Blanke Vlašić, a iznosi 208 cm što je ujedno i drugi rezultat svih vremena.

- Hrvatski atletičar Filip Mihaljević osvojio je 18. srpnja srebrnu medalju u bacanju kugle na Europskom prvenstvu za juniore koje se održava u talijanskom Rietiu, dok je Dino Bošnjak bio treći u utrci na 10.000 metara. Mihaljević je osvojio srebro s hicem od 20.23 m, pobijedio je Mesud Pezer iz Bosne i Hercegovine s rezultatom 20.44 m, dok je treći bio Poljak Andrzej Regin sa 20.07 m. Bošnjak je stigao do bronce s rezultatom 29:59.07. Prvi je bio Turčin Ali Kaya s rezultatom 28:31.16, dok je drugi bio Talijan Lorenzo Dini s 29:31.11.

VATERPOLO

- Vaterpolisti riječkog Primorja EB osvojili su naslov prvaka Triglav Jadranske lige nakon što su 14. travnja u finalu na bazenu Mladosti na Savi sa 9-8 (3-1, 1-2, 2-3, 3-2) pobijedili momčad dubrovačkog Juga CO i tako prvi put osvojili naslov prvaka u najjačoj vaterpolskoj ligi na svijetu.

Golove za Primorje EB dali su: Obradović, Sukno i Garcia po 2, te Muslim, Barač i Šetka po 1, dok su strijelci za Jug CO bili Ivović 3, Bušlje 2, te Azevedo, Marković i Macan po 1.

- Hrvatski vaterpolisti nastupili su na Svjetskom prvenstvu koje se od 21. srpnja do 3. kolovoza održalo u Barceloni. Naravno da je, kao i na svakom velikom vaterpolskom natjecanju, cilj naše reprezentacije bio osvajanje odličja.

Odabranici izbornika Ivice Tucka u prvoj utakmici B skupine pobijedili su SAD sa 9-7, u drugoj Kanadu sa 13-8, a u trećoj JAR sa 19-0 i očekivano sa tri pobjede osvojili prvo mjesto u skupini. To nam je za protivnika u sljedećoj fazi natjecanja donijelo četveroplasiranu reprezentaciju iz skupine A, a to je bila reprezentacija Novog Zelanda. Pobjeda protiv Novog Zelanda vodila je našu reprezentaciju među osam najboljih reprezentacija, a tu prigodu naši nisu propustili i s uvjerljivih 21-4 savladali su Novi Zelend i izborili plasman u četvrtfinale gdje su ih čekali reprezentativci Australije. Bila je to utakmica koja je odlučivala o tome koja će se reprezentacija plasirati u polufinale, a koja "samo" za plasman na SP. Hrvatska je uz puno sportske sreće izborila produžetke jer je udarac najboljeg strijelca Australije Richarda Campbella kod rezultata 5-5 u posljednjoj sekundi četvrte četvrtine zaustavila vratnica.

"Drama" se odvijala i u produžecima od dva puta po tri minute od kojih je prvi završen 1-1. Kada je Muslim 54 sekunde prije kraja iskoristio prednost igrača više i doveo našu reprezentaciju u vodstvo do 7-6, činilo se da je sve gotovo, ali Australci ponovno dobivaju prigodu da s igračem više utakmicu uvedu u rulet peteraca, ali nisu uspjeli svladati najboljeg vratara svijeta Josipa Pavića koji je najzaslužniji što su naši izborili plasman u polufinale gdje ih je čekala reprezentacija Mađarske koja je sa 9-3 pobijedila Grčku.

Početkom treće četvrtine Nagy je obranio peterac Jokoviću, a Mađari golom Denesa Varge dolaze u vodstvo od 9-7, koje početkom posljednjih osam minuta Bedo pretvara u vodstvo od 10-7. Sukno šest minuta prije kraja daje osmi gol za Hrvatsku, a potom Muslim nije iskoristio i drugi peterac za Hrvatsku. Ipak, Šetka 4:12 minuta prije kraja smanjuje na 10-9, a 2:38 prije isteka vremena Joković je izjedančio na 10-10.

Braća Varga 1:55 minuta prije kraja stvaraju odličnu poziciju koju je Denes realizirao i svojim drugim golom postavlja 11-10 za Mađarsku. Do kraja utakmice Hrvatska nije iskoristila tri situacije s igračem više u bazenu i s takvom igrom se naprosto nije moglo pobijediti Mađare koji u svojim redovima nemaju dominantne niti bekove ni centra, ali su naše reprezentativce iznenadili preciznim udarcima s vanjskih pozicija.

U drugom polufinalmom susretu Crna Gora je sa 10-8 nadigrala Italiju pa su oni i Mađari u međusobnom susretu odlučivali o zlatnoj, a Talijani i mi o brončanoj medalji.

U utakmici za treće mjesto naši su sa 10-8 pobijedili Italiju i to bez bez šestorice "zlatnih" s OI u Londonu i tako na najbolji mogući način započela novi olimpijski ciklus i nastavila kontinuitet osvajanja odličja na velikim natjecanjima.

Prije dolaska u glavni grad Katalonije cilj je bio izboriti plasman u polufinale koje donosi još dvije utakmice u borbi za medalje. Prvu su odabranici Ivice Tucka izgubili protiv Mađarske i time propustili prigodu da se bore za zlato, ali su zato u utakmici za brončano odličje nadvisili Italiju i samo s jednim porazom osvojili treće mjesto na SP.

Pobjeda protiv Italije tim je značajnija kada se zna da naše južne susjede ni sa znatno jačom reprezentacijom nikada nismo uspjeli pobijediti na svjetskim prvenstvima na kojima smo se se do sada tri puta sastali i uz jedan remi (9:9 u Perthu 1998.) doživjeli smo dva poraza (5:8 u Rimu 1994., te u polufinalu Šangaja 8:9 2011. godine).

Dakle, u Barceloni je ostvarena prva pobjeda na SP protiv Italije, koja je nastupila s neznatno izmjenjenom reprezentacijom u odnosu na OI u Londonu i u tom kontekstu trebamo promatrati ovu utakmicu, ali treba reći i da smo se u zadnjih pet godina na europskim i svjetskim prvenstvima, te na olimpijskim igrama sa Talijanima susreli šest puta i samo u Šangaju bili poraženi.

Aktualni svjetski prvaci Talijani nisu imali realnih izgleda u susretu koji su naši vaterpolisti počeli odlično i do poluvremena stvorili uvjerljivu prednost od 8-3. Sjajno je u tim trenucima funkcionirala naša obrana, ali i napad predvođen odličnim Sandrom Suknom.

Ovo je treće SP u nizu na kojemu su hrvatski vaterpolisti osvojili brončanu medalju, nakon Rima 2009. i Šangaja 2011. Prethodno su u Melbourneu 2007. osvojili zlato.

U finalu su Mađari svladali Crnu Goru sa 8-7 i osvojili zlatno odličje.

GIMNASTIKA

- Hrvatski gimnastičar Marijo Možnik i prije početka osječkog Grand Prix turnira, posljednjeg ovosezonskog natjecanju iz serije Svjetskog kupa, mogao je slaviti naslov ukupnog pobjednika u Svjetskom kupu. Možniku je ovo druga ukupna pobjeda u Svjetskom kupu nakon što je bio najbolji i 2010. godine. Prošle sezone zauzeo je drugo mjesto. Na natjecanju Svjetskog kupa u Osijeku tri su hrvatska gimnastičara osvojili brončane medalje, Filip Ude na konju s hvataljkama, te Andrej Korosteljev i Tomislav Marković na parteru.

- Robert Seligman zauzeo je šesto mjesto u finalu konja s hvataljkama na 44. Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu. Osječanin je ocijenjen sa 15.433 bodova. Svjetski prvak je Japanac Kohei Kameyama sa 15.833, srebro su podijelili Britanac Max Whitlock i Meksikanac Daniel Corral Barron sa 15.633, baš kao i četvrto mjesto dvojica favorita za naslov, Kinez Hongtao Zhang i Talijan Alberto Busnari sa 15.600).

BODYBUILDING

- Dvostruki hrvatski juniorski prvak u bodybuildingu Marko Barić (22) osvojio je 3. svibnja u španjolskoj Santa Suzani naslov apsolutnog europskog juniorskog prvaka u bodybuildingu. Barić je u Španjolskoj najprije osvojio prvo mjesto u kategoriji iznad 75 kilograma, a potom je najbolji bio i u nadmetanjima sa 12 ponajboljih natjecatelja iz drugih težinskih kategorija što mu je donijelo titulu apsolutnog prvaka. Marko Barić rođen je 1991. godine u Sisku u kojem djeluje i njegov klub "Life Fit" u kojem trenira četiri godine.

- Na Svjetskom prvenstvu u ženskom bodybuildingu, bodyfitnessu i bikini fitnessu, koje se održava u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, hrvatska predstavnica Eva Rusan osvojila je 15. rujna treće mjesto.

Eva Rusan (32) već četiri godine nastupa na međunarodnim natjecanjima, a ove je godine odnijela i lentu hrvatske prvakinje u bodyfitnessu na Državnom prvenstvu u bodybuildingu, održanom u travnju u Zadru. Istodobno je na Europskom prvenstvu u ženskom bodybuildingu, održanom prošle godine u Zagrebu, postala viceprvakinja Europe, a na najvećem svjetskom prvenstvu u amaterskom bodybuildingu 'Arnold Classicu', održanom prošle godine u Madridu, osvojila je također brončanu medalju, baš kao i hrvatski natjecatelj Antonio Furić u kategoriji muškog bodybuildinga.

U okviru ove manifestacije u Kijevu je održano i Svjetsko prvenstvo u athletic fitnessu za muškarce na kojemu su hrvatski natjecatelji postigli zapažene rezultate jer je Ivica Vranko osvojio je četvrto, a Vladimir Crnečki peto mjesto u kategoriji preko 175 centimetara.

Athletic fitness je relativno nova kategorija u bodybuildingu u kojoj se ne gleda samo izgled natjecatelja (mišićavost) nego se u obzir uzima i pravilno izvođenje vježbi kao što su sklekovi na razboju, zgibovi i ergometar.

KARATE

- Prvi put u povijesti hrvatska ženska karate reprezentacija u borbama u ekipnoj konkurenciji osvojila je 11. svibnja u Budimpešti naslov europskog prvaka. U finalnom susretu Hrvatska i Francuska odigrale su 1-1, ali je zbog bolje bodovne razlike (3-2) Hrvatska osvojila zlatnu medalju. Hrvatska reprezentacija u sastavu Azra Saleš, Ivona Tubić, Ana-Marija Čelan i Ana Lenard osvojila je jedinu medalju naše vrste na 48. EP u karateu, ali prvi put uopće naslov prvaka Europe u ekipnoj konkurenciji. Na EP u Budimpešti nastupilo je više od 550 natjecatelja iz 45 zemalja.

- Hrvatska karatašica Jelena Kovačević osvojila je 28. srpnja srebrnu medalju na Svjetskim igrama u borilačkim sportovima, koje se održavaju u kolumbijskom gradu Caliju. Na turniru su pravo nastupa imale samo osvajačice medalja s prošlog SP-a u Parizu, te pobjednice kontinentalnih prvenstava. Nakon zlata na Tajvanu 2009., Jeleni Kovačević je to druga medalja na Svjetskim igrama borilačkih sportova.

JEDRENJE

- Hrvatski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su 15. lipnja brončanu medalju u klasi 470 na Europskom prvenstvu u talijanskoj Formiji. Fantela i Marenić su u završni plov ušli sa četvrte pozicije, sa četiri boda zaostatka za trećeplasiranim Grcima Mantisom i Kagialisem koje je naša posada u izravnom nadmetanju pobijedila i zasluženo osvojila brončanu medalju.

- Tonči Stipanović osvojio je 6. rujna naslov europskog prvaka u klasi Laser na EP održanom u irskom Dun Laoghaireu. Ovo je Stipanoviću treće zlato s EP, najbolji je bio i 2010. u Tallinnu, te 2011. u Helsinkiju. U zadnji dan prvenstva četiri kormilara, među kojima i Stipanović, ušli su s izgledima za osvajanje zlata. Prvi plov nije riješio ništa, dapače bilo je još napetije. U drugom plovu dana stvari su se tako složile da je doslovno zadnjih 500 metara odlučilo o raspodijeli medalja. Tonči Stipanović je u prvom jedrenju napravio pravi pravi pothvat, izvukao se s 30. mjesta i stigao u cilj osmi. U zadnji plov prvenstva ušao je s jednim bodom prednosti ispred Šveđanina Jespera Stalhaima, šest ispred Nizozemca Rutgera van Schaardenburga, sedam ispred Britanca Nicka Thompsona. Sva četvorica dobro su jedrila zadnji plov prvenstva, svi su bili stalno u vrhu, nijedan ni u jednom trenutku nije napravio neku veću grešku. Tren je zlato imao Nizozemac, tren Šveđanin, pa Tonči. Nakon 12 jedrenja tijekom šest dana sve se svelo na zadnjih 500 metara. Tonči se nije dao, čvrsto je odlučio zlato donijeti doma. I sa dva boda prednosti je to i napravio. Treće europsko zlato za Tončija Stipanovića u četiri godine. Lani nije nastupio, tako mu je učinak 100 %! Vrlo emotivno, s čvrsto stisnuto šakom i uzdignutom rukom, ušao je Tonči u cilj zadnjeg plova prvenstva.

Naš je kormilar i u Irskoj je potvrdio odličnu ovogodišnju formu, ranije je osvojio i zlato na Mediteranskim igrama u Mersinu.

- Hrvatska jedriličarka Tina Mihelić osvojila je 7. listopada zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu za ženski olimpijski samac Laser Radial u kineskom Rizhaou. U uzbudljivoj završnici u zadnja dva plova bila je sedma i treća, što joj je bilo dovoljno da zadrži broj jedan, sa četiri boda prednosti ispred Finkinje Tuule Tenkanen, koja je posljednjeg dana sjajno jedrila, upisala pobjedu i drugo mjesto, ali nije uspijela razbiti Tininu koncentraciju i taktiku.

Ovo je prva svjetska seniorska ženska medalja za hrvatsko jedrenje u olimpijskoj disciplini, i tek drugi naslov svjetskog prvaka za nas u olimpijskoj disciplini uopće. Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su zlato u olimpijskom dvojcu na SP 2009. godine.

KUGLANJE

- Hrvatska ženska juniorska reprezentacija osvojila je 13. svibnja zlatno odličje na Svjetskom prvenstvu u kuglanju za mlađe juniore i juniorke (U-18) koje se održava u mađarskom Zalaegerszegu. Uz zlatnu medalju hrvatska reprezentacija mlađih juniorki postala je i svjetski prvak s 2410 srušenih čunjeva, ispred selekcija Njemačke (2284) i Srbije (2216). Naslov su s novim svjetskim rekordom osvojile Valentina Pavlaković (614 čunjeva), Klara Sedlar (603), Mirna Bosak (619) i Milana Pavlic (574).

Na istom prvenstvu reprezentacija mlađih juniora osvojila je brončanu medalju sa srušenih 2306 čunjeva, iza selekcija Njemačke (2426) i Mađarske (2342). Broncu su osvojili Adrian Belar (594 čunjeva), Dinko Kasumović (554), Tibor Nemet (580) i Matija Cindrić (578).

RONJENJE NA DAH

- Katarina Turčinović je od 1. lipnja svjetska prvakinja u ronjenju na dah u disciplini dinamika s perajama. Turčinović je na državnome prvenstvu po CMAS-u u Zagrebu preronila 216 metara, čime je dosadašnji rekord u toj disciplini nadmašila za 2 metra. U muškoj konkurenciji, u istoj disciplini, nepobjediv je ponovno bio naš najuspješniji ronilac na dah Goran Čolak koji je do prvoga mjesta došao s preronjenih 240 metara.

- Na finalnom dijelu natjecanja bazenskoga svjetskog prvenstva u ronjenju na dah, koje se od 21. do 30. lipnja održalo u Beogradu, hrvatski ronioci osvojili osvojili su šest medalja (tri zlatne, dvije srebrne i jedna brončana) i postavili novi svjetski rekord. To je uspjelo našem reprezentativcu i najboljem ronilacu svijeta Goranu Čolaku koji je superiorno pobijedio i osvojio zlatnu medalja sa zaronom od 281 m, povečavši dvije godine stari aktualni, vlastiti svjetski rekord za osam metara. Goran Čolak ponovno je potvrdio da je najbolji ronilac na dah svijeta ostvarivši pobjedu u dinamici bez peraja s preronjenih 206 metara, pobjedu u dinamici s perajama s duljinom novoga svjetskog rekorda od preronjenih 281 metar i pobjedom u statici sa 8 minuta i 59 sekundi zadržavanja daha.

- Hrvatski ronilac na dah Goran Čolak osvojio je dvije srebrne medalje i jednu brončanu uz nacionalni rekord, dok je Katarina Turčinović Hrvatskoj donijela još jednu brončanu medalju na CMAS svjetskim igrama 2013. koje se od 10. do 17. kolovoza održavalo u ruskom Kazanu.

(Hina) xad yad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙