FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trojka pohvalila odlučnost Portugala da provede njezin plan pomoći

Autor: vrad
LISABON, 16. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Trojka EU-ESB-MMF koju čine vjerovnici Portugala ocijenila je u ponedjeljak da program financijskog oporavka zemlje nastavlja ići "dobrim putem" i pohvalila je odlučnost vlade u Lisabonu da ga provede.

"Program je na dobru putu i vlasti su odlučne da osiguraju njegovu provedbu", istaknuli su u zajedničkom priopćenju Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond.

Portugalska vlada je nešto ranije objavila da je trojka vjerovnika uspješno završila desetu tromjesečnu analizu proračunskog programa štednje koji je Lisabon donio u svibnju 2011. nakon pregovora.

Prolazna ocjena financijaša Portugala otvara put isplati novog paketa pomoći vrijednog 2,7 milijarda eura u okviru zajma od 78 milijarda era.

Pošto je zemlja u drugom tromjesečju izašla iz gospodarske recesije koja je trajala od konca 2010., trojka je istaknula da su se "od zadnje ocjene pojavili dodatni znaci oporavka".

"Proračunski ciljevi programa se ostvaruju", ističe trojka u svojim zaključcima ocijenivši da se "cilj deficita od 5,5 posto BDP-a u 2013. može dostići".

Da bi u lipnju 2014. zaključio svoj program spašavanja kao što je predviđeno, Portugal mora ponovo steći povjerenje ulagača kako bi neovisno financirao svoj dug.

"Percepcija koju tržišta imaju o dugu portugalske države postupno se popravlja" a "javni dug je i dalje visok ali je održiv bude li se program provodio", zaključili su stručnjaci Komisije, ESB-a i MMF-a.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙