FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijska Slobodarska stranka želi uvećati blok euroskeptika

Autor: slek
BEČ, 14. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Jezgra od šest euroskeptičnih stranaka namjerava pridobiti još četiri stranke krajnje desnice kako bi stvorile novu političku skupinu u Europskom parlamentu, rekao je čelnik austrijske Slobodarske stranke.

Uoči svibanjskih izbora za Europski parlament jačaju nastojanja da se stvori skupina nacionalističkih stranaka što bi omogućilo zastupnicima više uredskog prostora i osoblja kao i EU-ovih sredstava za sastanke i promidžbu.

Stranke se nadaju okoristiti se sve većim nezadovoljstvom birača, kako pokazuju ankete, centralizacijom vlasti u Europskoj uniji i sve manjim nacionalnim suverenitetom.

"Cilj je dostići 10", rekao je Heinz-Christian Strache agenciji Reuters telefonom iz Torina gdje su, kako je rekao, on i Geert Wilders, čelnik nizozemske nacionalističke Slobodarske stranke, gosti talijanske protuimigracijske Sjeverne lige.

Kako bi se stvorila službena zastupnička skupina najmanje 25 zastupnika Europskog parlamenta mora se pridružiti predstavljajući najmanje sedam zemalja.

Trenutno Europska alijansa za slobodu ima šest stranaka: Slobodarske stranke iz Austrija i Nizozemska, talijansku Sjevernu ligu, francusku Nacionalnu frontu, belgijski Vlaams Belang i Švedske demokrate.

Upitan koje četiri stranke bi se mogle pridružiti alijansi Strache je rekao: "U ovom trenutku to nije pitanje. Radi se o izgradnji našeg partnerstva i razmjeni stajališta".

"Tih šest stranaka su jezgra suradnje", rekao je.

Austrijska Slobodarska stranka dobila je 21 posto glasova na izborima u rujnu, nešto manje od centrističkih Socijaldemokrata i konzervativne Pučke stranke koje su ovoga tjedna usuglasile nastavak koalicijske vlade.

Istraživanje javnoga mišljenja prošloga je tjedna pokazalo da je Slobodarska stranka postala najpopularnija u Austriji i ispred je dvije vladajuće stranke s 25 posto potpore birača.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙