FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro novinar Pero Gabrić

Autor: dber
ZAGREB, 14. prosinca 2013. (Hina) - Dugogodišnji, istaknuti novinar dnevnog lista "Vjesnik" Pero Gabrić umro je danas u 82. godini života, priopćeno je iz Hrvatskog novinarskog društva.

Gabrić je godinama ponajviše pisao o turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu i bio iznimni novinarski autoritet u tim gospodarskim sektorima.

Rođen je u Metkoviću, školovao se u Splitu, a od 1950. radio je u metkovskom poduzeću "Razvitak". Potom je počeo honorarno pisati za sarajevsko "Oslobođenje", a od 1962. godine je u Zagrebu, kao stalni honorarni suradnik "Vjesnika", u kojem je 1966. počeo raditi u stalnom radnom odnosu i ostao "Vjesnikov" suradnik i nakon umirovljenja.

Bio je iznimni novinarski profesionalac oštrog pera, pa poslije tzv. Hrvatskog proljeća 1971. nije smio pisati pod vlastitim imenom i prezimenom nego je tekstove potpisivao pseudonimom i radio redaktorski posao.

U devedesetim godinama prošlog stoljeća bio je urednik gradske rubrike "Vjesnika".

Uređivao je i ispisivao turističke stranice u "Nedjeljnom vjesniku", a jedan je od prvih novinara koji je kod nas počeo pisati o vinima.

Pero Gabrić bio je i prvi predsjednik Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, osnovanog 1996.

(Hina) pp/xbdj ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙