FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD pozivaju na mirne prosvjede u Ukrajini

Autor: mpuk
WASHINGTON, 14. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Ukrajinske vlasti moraju se kloniti taktike "jake ruke" i dozvoliti nastavak mirnih prosvjeda oporbe tijekom vikenda, priopćio je u petak američki State Department, upozorivši da će Washington pozorno pratiti razvoj situacije.

Oporba je pozvala na novi masovni prosvjed u nedjelju, dok se pristalice predsjednika Viktora Janukoviča pripremaju za protuprosvjed.

"Apsolutno je neophodno da se ovog vikenda dopusti miran nastavak prosvjeda", kazala je zamjenica glasnogovornika State Departmenta Marie Harf. "Mi ćemo sigurno pratiti što će se događati idućih nekoliko dana", dodala je.

Prosvjedi su izbili prije tri tjedna kada je Janukovič odustao od potpisivanja sporazuma o pridruživanju Europskoj uniji nakon prijetnji iz Rusije, što je izazvalo bijes proeuropski orijentiranih Ukrajinaca.

Interventna policija srušila je u srijedu barikade pri čemu je ozlijeđeno oko 30 prosvjednika, što je izazvalo niz međunarodnih osuda.

Oporba je u petak po prvi put otkad su izbili prosvjedi započela razgovore s Janukovičem, međutim kazali su da nije uspio ispuniti njihove zahtjeve.

"Razočarani smo činjenicom da je rasprava koja je započela danas između predsjednika i oporbe očito neproduktivna ", kazala je Harf.

"Vrlo smo jasno dali do znanja kako smatramo da vlada treba poslušati glasove prosvjednika, da predsjednik još uvijek ima priliku krenuti naprijed prema europskim integracijama".

Masovni prosvjedi održavaju se uoči planiranog sastanka idućeg tjedna u Moskvi između Janukoviča i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Harf je navela da Sjedinjene Američke Države, koje razmišljaju o mogućem uvođenju sankcija Kijevu, i dalje pozivaju zemlju na suradnju s Međunarodnim monetarnim fondom i na usvajanje reformi za postizanje gospodarske održivosti.

Takve reforme su nužne za "dugoročno gospodarsko zdravlje " zemlje, dodala je.

(Hina) xmpv ympv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙