FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote, 14. prosinca do ponedjeljka 16. prosinca

Autor: bcav
ZAGREB, 13. prosinca 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote, 14. prosinca do ponedjeljka, 16. prosinca.

SUBOTA, 14. PROSINCA

---------------------------------------------------------------------------------

BERLIN - Bit će poznat ishod glasanja njemačkih socijaldemokrata (SPD) o ulasku u veliku koaliciju s konzervativcima Angele Merkel (CDU/CSU). Na dopisno glasanje je bilo pozvano 470 tisuća članova SPD-a. Bude li odgovor većinski potvrdan, nova njemačka vlada mogla bi biti sastavljena nekoliko dana poslije.

WASHINGTON - Godišnjica pokolja u osnovnoj školi u američkom Newtownu. U pohodu mahnitog napadača ubijeno je 20 djece i šest učitelja.

NEDJELJA, 15. PROSINCA

---------------------------------------------------------------------------------

JOHANESBURG - Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela bit će pokopan u obiteljskoj grobnici u selu Qunuu na obredu rezerviranom samo za njegovu obitelj. Junak borbe protiv aparthejda i prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike, preminuo 5. prosinca u 95. godini, želio je biti pokopan uz majku i troje djece, tisuću kilometara južno od Johannesburga.

ČILE - Drugi krug predsjedničkih izbora u Čileu između bivše predsjednice Michelle Bachelet, kandidatkinje socijalista, i bivše ministrice rada i socijalne sigurnosti u konzervativnoj vladi Evelyn Matthei. Bachelet je u prvom krugu osvojila 47, a Matthei 20 posto glasova. Po posljednjim anketama, bivša predsjednica (2006-2010) ima golemu prednost.

AŠGABAT - Turkmenistanski parlamentarni izbori na kojima se očekuje pobjeda Demokratske stranke predsjednika države Gurbangulija Berdimuhamedova.

PONEDJELJAK, 16. PROSINCA

---------------------------------------------------------------------------------

BAKU - Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Azerbajdžana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore o suradnji u provedbi plinovoda Južnog plinskog koridora u jugoistočnoj Europi. Potpisuju ga u Bakuu ministri gospodarstva tih zemalja, uz nazočnost premijera, među ostalima i hrvatskoga Zorana Milanovića. Milanović, koji će u Bakuu boraviti u ponedjeljak i utorak, sudjelovat će i na svečanosti donošenja konačne odluke konzorcija Shah Deniz o ulaganju u projekt kojim bi se osigurala opskrba europskog tržišta plinom iz azerbajdžanskog polja Shah Deniz II. Očekuje se da će Shah Deniz II opskrbljivati europska tržišta sa 16 milijardi prostornih metara plina na godinu. Tijekom boravka u Bakuu, Milanović će se sastati i s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevom.

(Hina) xbcav ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙