FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Princ Harry s kolegama stigao na Južni pol

Autor: vrad
LONDON, 13. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Princ Harry je u petak doputovao na Južni pol s vojnicima koji su bili ranjeni, sudionicima humanitarne ekspedicije, pošto je u više od tri tjedna prešao 320 km na Antarktici, priopćili su organizatori.

Skupina dvanaestorice vojnika koji su u sukobima u Afganistanu i u Iraku bili ranjeni, a neki su ostali i bez udova, iz Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Kanade i Australije, stigli su na Južni pol oko 13.00 sati po srednjoeuropskome vremenu, navodi udruga Walking With The Wounded (Hodnja s ranjenicima).

Ekspedicija je prvo bila zamišljena kao utrka triju ekipa - britanske, američke i Commonwealtha - ali se od nje odustalo zbog umora nekih sudionika i teškog terena.

Ekipe su ipak odlučile nastaviti put do pola, vukući saonice sa 70 kg teškom opremom i napredujući ritmom od 14 do 19 km na dan, uz temperaturu -35 Celzijevih stupnjeva i vjetar koji je puhao brzinom od 80 km/h.

"Znali smo da neće biti lako, ali to ovaj izazov čini uzbudljivim", komentirao je Ed Parker, voditelj ekspedicije i suosnivač Walking With The Wounded, udruge koja pomaže ranjenim vojnicima da se vrate u civilni život.

Harry (29), četvrti u nasljednom redu za britanski prijesto i pilot helikoptera Apache koji je bio u vojnoj službi u Afganistanu, pokrovitelj je te ekspedicije.

Harry je 2011. sudjelovao u ekspediciji na Sjeverni pol ali ju je morao prekinuti zbog vjenčanja svog brata i Kate Middleton.

U prigodi 60. obljetnice vladavine kraljice Elizabete II. koja se obilježavala 2012., trećina britanskog teritorija na Antarktici površine 437.000 četvornih kilometara preimenovana je po njoj u "zemlju kraljice Elizabete".

(Hina) xvrad yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙