FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavak znatne potrošnje minuta u mobilnim mrežama i interneta

Autor: tmis
ZAGREB, 11. prosinca 2013. (Hina) - U Hrvatskoj se i u prvih devet mjeseci ove godine nastavio znatni porast potrošnje minuta u pokretnim (mobilnim) mrežama, i to za 25 posto u odnosu na isto razdoblju prošle godine, a znatno je, za čak 39,2 posto, povećan i internetski promet, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS) čiji podaci pokazuju i nastavak trenda pada potrošnje minuta u nepokretnim (fiksnim) mrežama.

Takvi trendovi u korištenju telekomunikacijskih odnosno usluga elektroničkih komunikacija u Hrvatskoj su prisutni već duži niz godina, pri čemu trendu većeg porasta internetskog prometa pridonosi širokopojasni internetski pristup te sve raširenije korištenje pametnih telefona (smartphone) i s tim povezan mobilni pristup internetu.

Ukupno je, po podacima DZS-a, u tri mobilne mreže u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine utrošeno gotovo 6,4 milijarde minuta ili 25 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a više od 98 posto te potrošnje ili nešto malo više od 6,3 milijarde minuta utrošeno je u unutarnjem prometu, što je porast od 25,2 posto.

Uz to, 37,5 posto od ukupne devetomjesečne potrošnje tih minuta ili 2,4 milijarde minuta realizirano je samo u trećem tromjesečju, što je još veći porast, od 30,1 posto u odnosu na isti lanjski kvartal.

Iako je u međunarodnom prometu i u trećem tromjesečju i u prvih devet mjeseci ove godine u mobilnim mrežama utrošeno znatno manje minuta nego u unutarnjem prometu, porast je nakon pada u drugom tromjesečju ove godine zabilježen i u tom segmentu, i to od 11 posto s utrošenih 72 milijuna minuta u devet mjeseci, te od gotovo 30 posto s 35 milijuna minuta u trećem tromjesečju.

Tome je zasigurno pridonijela nova regulacija roaminga ili gostovanja u drugim mrežama s znatno povoljnijim cijenama mobilne komunikacije unutar EU-a, kao i turistička sezona i relativno velik broj i visok porast dolazaka stranih turista u Hrvatsku.

Nova regulativa pridonijela je i porastu poslanih SMS poruka u devet mjeseci za gotovo 10 posto, na 2,6 milijardi, od čega je 963 milijuna tih poruka poslano u trećem tromjesečju, što je porast od 13 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Nakon dugo vremena zabilježen je i porast poslanih MMS (multimedijalnih) poruka, i to od 2,3 posto u prvih devet mjeseci s 17,7 milijuna tih poruka, što se može povezati s porastom korištenja mobilnog interneta koji, po ocjeni stručnjaka, i najviše pridonosi porastu internetskog prometa.

Taj je promet i u trećem tromjesečju i u prvih devet mjeseci znatno rastao u odnosu na prošlu godinu - za 56,5 posto na razini tromjesečja s 92 utrošenih milijuna GB (gigabajsta), te za 39,2 posto na razini devet mjeseci s 239 milijuna GB-a.

S druge strane, fiksne mreže su s ukupnih 2,4 milijardi utrošenih minuta u prvih devet mjeseci ove godine nastavile bilježiti pad, za 17,7 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine, te od 15,5 posto s utrošenih 747 milijuna minuta na razini trećeg tromjesečja.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙