FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski Vrhovni sud scijentologiju smatra vjerom

Autor: mhaj
LONDON , 11. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Mlada žena kojoj je već dulje vrijeme želja vjenčati se u scijentološkoj crkvi u Londonu u srijedu je dobila slučaj na britanskome Vrhovnom sudu koji je presudio da je scijentologija vjera, a scijentološka crkva mjesto na kojemu se brakovi mogu sklapiti.

25-godišnja Louisa Hodkin pokrenula je zakonski postupak nakon što su britanske vlasti odbile priznati crkvu kao mjesto na kojemu se može sklopiti scijentološki brak, pozivajući se na odluku suda iz 1970. prema kojoj scijentologija ne uključuje religijsko obožavanje.

"Moj zaručnik i ja oduvijek smo vjerovali u pravednost britanskoga zakonskog sustava. Bilo je to dugo i zahtjevno putovanje, no Vrhovni sud danas je donio odluku zbog koje se ono uistinu isplatilo", rekla je Hodking.

Scijentološka crkva nije bila stranka u sudskom procesu, no presuda Vrhovnog suda predstavlja veliku pobjedu za organizaciju koja se bori i nastoji biti priznata kao prava religija u mnogim zemljama.

Scijentološku crkvu 1954. je u SAD-u osnovao pisac djela znanstvene fantastike L. Ron Hubbard, a danas scijentologija u više od 160 zemalja svijeta ima nekoliko tisuća crkava. Posebnu je pozornost privukla preko dvojice svojih poznatih sljedbenika, glumaca Toma Cruisea i Johna Travolte.

Kritičari scijentološku crkvu smatraju kultom koji zlostavlja one koji pokušaju izaći, što pokret odbacuje.

U obrazloženju jednoglasne presude Vrhovnoga suda stoji kako je presuda iz 1970. zastarjela u definiciji religijskog obožavanja kao onog koji uključuje "poštivanje ili obožavanje Boga ili Vrhovnog bića". Vjera ne bi smjela biti ograničena na religije koje priznaju vrhovno božanstvo, napisao je Lord Toulson u presudi Vrhovnog suda. "To bi predstavljalo vjersku diskriminaciju neprihvatljivu u današnjem društvu", stoji u priopćenju.

Louisa Hodkin rođena je i odgojena je u scijentološkoj obitelji. Njezin brat vjenčao se u škotskoj scijentološkoj crkvi, gdje svećenici mogu sklapati brakove, no u Engleskoj to nije slučaj. "Moj zaručnik i ja uzbuđeni smo što se konačno možemo vjenčati u crkvi u kojoj želimo", rekla je.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙