FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mbuj
ZAGREB, 10. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Bivšem čelniku Hrvatske gospodarske komore (HGK)) Nadanu Vidoševiću za još dva mjeseca produljen je istražni zatvor u kojem se nalazi od sredine studenog, kada je uhićen u aferi Remorker. Vidošević u istražnom zatvoru ostaje zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke tijekom istrage, doznaje se od njegova branitelja Dražena Delača. Bivša voditeljica HGK-ove Službe za financijsko-računovodstvene poslove Josipa Mladinov, koja je uhićena zajedno s Vidoševićem, u zatvoru ostaje i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Nekadašnjeg čelnika HGK-a Uskok tereti da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlačenja milijunskih iznosa iz te ustanove. Uskok je protiv Vidoševića pokrenuo istragu zbog izvlačenja najmanje 35 milijuna kuna iz HGK, a istragom su uz Mladinov još obuhvaćeni i šefica Ureda predsjednika Komore Zdenka Peternel, te Davor Komerički i Igor Premilovac, preko čije je tvrtke Remorker fiktivnim ugovorima izvlačen novac. Izvlačenje milijunskih iznosa iz HGK-a jedan je od krakova afere Remorker, dok drugi krak seže u Hrvatske autoceste, koje su se također našle pod Uskokovim istragom.

ZAGREB - Saborski zastupnici su tijekom višesatne rasprave o Konačnom prijedlogu Zakona o socijalnoj skrbi podržali uvođenje pravednijeg sustava socijalne skrbi i reda u taj sustav, a oporbeni zastupnici upozorili su na važnost središnjeg registra korisnika socijalne pomoći, potrebu jasnog definiranja imovinskog cenzusa te informatičkog povezivanja kompletne državne uprave. Zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš rekla je da zakon donosi niz novina među kojima je uvođenje instituta zajamčene minimalne naknade te objedinjuje četiri dosadašnje naknade (produženu novčanu naknadu, pomoć za uzdržavanje te dvije opskrbnine). "Sukladno predloženom zakonu Vlada će prema raspoloživim sredstvima uredbom propisivati visinu osnovice za utvrđivanje zajamčene minimalne naknade. Prema sadašnjim izračunima to je 800 kuna, što je značajno povećanju u odnosu na dosadašnjih pet stotina", naglasila je Sporiš. Rekla je i da je uvođenje instituta zajamčene minimalne naknade prvi korak u pravcu uvođenja jedinstvenog novčanog centra, a zajamčena minimalna naknada bila bi prva naknada koja će se u njemu isplaćivati.

ZAGREB - Oni kojima su branitelji na srcu neće podržati predloženo smanjenje njihovih mirovina jer takva mjere neće stabilizirati proračun ali će dodatno narušiti njihovo materijalno stanje, poručio je oporbeni HDZ zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga s današnje sjednice saborskog Odbora za ratne veterane. "Ovo je još jedan prijedlog usmjeren na naše obezvređivanje. Nikome ne prijetimo, ali ćete zbog njega dobiti branitelje na Markovu trgu i pred vašim domovima", poručio je vladajućima vanjski član Odbora iz redova branitelja Ilija Vučemilović. Izmjenama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, predlaže se od 1. siječnja umanjenje za 10 posto mirovina ostvarenih prema posebnim propisima u mirovinskom osiguranju za mjesečne svote veće od 5.000 kuna, s ciljem proračunskih ušteda.

ZAGREB - Unatoč žestokom protivljenju oporbenog HDZ-a i njegovim upozorenjima kako je riječ o "opasnom presedanu", većina u saborskom Odboru za kulturu podržala je zakonska rješenja kojima se Društvu prijatelja dubrovačke starine oduzima upravljanje dubrovačkim zidinama i sva sredstva ostvarena prodajom ulaznica, te se prebacuju na Grad i Zavod za obnovu Dubrovnika. Odbor je, naime, sa šest glasova za, četiri protiv i jednim suzdržanim, Saboru predložio da izmjeni Zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika. Suzdržan je bio Gvozden Flego (SDP) koji je kazao da nakon kontroverznih mišljenja koje je čuo ne može donijeti odluku. Dodao je kako bi bilo dobro da se, kako je bilo dogovarano, održala tematska sjednica da se razjasne dvojbe. Dio zakona možemo donositi po stranačkoj ili koalicijskoj disciplini, ali bi bilo dobro da za to imamo brojne argumete, rekao je Flego.

OSIJEK - Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić upozorio je danas da od sutra počinje blokada rada osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u umjetničkome, statutarnome i zakonodavnom smislu budući da na natječaju nije izabran novi intendant, a grad Osijek i Županija, kao osnivači, nisu postigli dogovor o imenovanju obnašatelja dužnosti intendanta. Županijska skupština, kao jedan od osnivača, za obnašatelja dužnosti imenovala je dosadašnjeg intendanta Božidara Šnajdera, a osječko Gradsko vijeće na tu je dužnost prije imenovalo Draženu Vrselju. Na današnjoj sjednici osječkoga Gradskog vijeća nije prihvaćen prijedlog vijećnika HDSSB-a da se Šnajdera imenuje obnašateljem dužnosti kako bi se izbjeglo bezvlašće i kaos u HNK. Na konferenciji za novinare Šišljagić je rekao kako u osječkome HNK od sutra nema odgovorne osobe koja može potpisivati naloge za plaćanje računa i isplatu plaća, a nema ni ravnatelja drame i opere jer i njima prestaje mandat.

VARAŽDIN - Varaždinski gradski vijećnici popodne su u nastavku prošlotjedne sjedice vezane uz balirani optad u Brezju prihvatili prijedlog nezavisnog vijećnika Roberta Podolnjaka da se od ministra Mihaela Zmajlovića zatraži očitovanje o tome na temelju čega smatra da se ugovor s koncesionarom, tvrtkom CEZAR, smatra neprihvatljivim i ima li pravni ili zakonski problem da se taj ugovor ne provede. Pošto su od Ministarstva zaštite okoliša dobili sve informacije, vijećnici su nastavili prekinutu prošlotjednu sjednicu na kojoj su pokušali pronaći rješenje za 120.000 tona baliranog otpada. Prije 20 dana ministar Zmajlović najavio je da njegovo ministarstvo i inspekcija zaštite okoliša, nezadovoljni brzinom i načinom rješavanja tog problema, preuzimaju rješavanje varaždinskog otpada. Rekao je da jednostavno preseljenje baliranog otpada s jedne lokacije u Hrvatskoj na drugu ne znači sanaciju i zbrinjavanje, kako to predviđa ugovor između grada i koncesionara tvrtke CEZAR u vlasništvu Petra Pripuza, te da u Hrvatskoj nema kapaciteta koji bi mogao zbrinuti toliku količinu otpada u razumnom roku i da je jedino rješenje raspisivanje međunarodnog natječaja te izvoz otpada u spalionicu izvan Hrvatske. Prošlotjedna sjednica Gradskog vijeća prekinuta je upravo na točki o toj problematici. Gradonačelnik Goran Habuš zatražio je tada prekid argumentirajući to činjenicom da grad nije dobio nikakvu pisanu obavijest ili rješenje od ministarstva ni od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

ZAGREB - Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske zadovoljna je kampanjom "16 dana aktivizma" kojom je javnost upozorena na nasilje prema ženama s invaliditetom, priopćila je ta udruga. Kampanja je počela 26. studenoga, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, i trajala je do danas, kad se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca. Provedena je u 21 gradu, a po ocjeni voditeljice projekta Marice Mirić, najvažniji je rezultat što su na razne oblike nasilja upozorena djeca. U svim tim gradovima u osnovnim i srednjim školama mladež je prigodno prihvatila nositi bijele vrpce kao simbol borbe protiv nasilja nad ženama s invaliditetom, a kampanja je ušla i u vrtiće, gdje su odgajateljice radile na tome s najmlađima, istaknula je Mirić, navodi u priopćenju Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Tijekom kampanje podijeljeno je 7500 prigodnih razglednica, više od 5000 letaka i mnogo plakata.

ZAGREB - Zagrebačka policija podnijet će prekršajnu prijavu protiv 47-godišnjaka i 34-godišnjakinje zbog narušavanja javnog reda i mira sinoć pred hotelom Sheraton, u kojemu se održavao skup o dr. Franji Tuđmanu. Zagrebačka policija provela je prekršajnu obradu nad 47-godišnjakom i 34-godišnjakinjom u povodu sinoćnjeg događaja ispred zagrebačkog hotela Sheraton i protiv njih će Prekršajnom sudu podnijeti prijavu zbog narušavanja javnog reda i mira. Nakon obavijesnog razgovora, 47-godišnjak je pušten kući, doznaje Hina u Policijskoj upravi zagrebačkoj. "Zbog ovakvog razvoja situacije Građanska akcija sutra će u 11,55 sati u Vukovarskoj ulici pred sjedištem MUP-a doći iskazati svoje nezadovoljstvo radom MUP-a u današnjem postupanju, ali i općim lošim radom toga ministarstva. Tražit ćemo od ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da objasni aktivistici da drugi put ne vrišti dok ju napadač mlati, jer time remeti javni red i mir", priopćeno je večeras iz Građanske akcije. Navode kako je sinoć, dok su mirno prosvjedovali ispred hotela Sheraton u kojem je obilježena 14. obljetnica smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, jedan od sudionika skupa brutalno napao aktivisiticu. Vijećnik HDZ-a Nenad Viduka, član MO Jarun, prišao je s leđa aktivistici, bacio ju na pod i priklještio, priopćili su.

RIJEKA - Sigurnosno stanje u Rijeci najbolje je do sada, a u gradu se planira postaviti još 14 nadzornih kamera na područjima na kojima često dolazi do narušavanja javnog reda i mira, najavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Na sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Rijeke zaključeno je kako će se ispitati mogućnost uključenja toga grada u projekt EU Horizont 2020. Kroz taj je projekt moguće osigurati sredstva za postavljanje kamera na području cijeloga grada Rijeke, uključujući groblja i mnoge javne površine, na kojima je već prisutan problem konzumiranja alkohola, priopćeno je danas iz Grada Rijeke. Pročelnica gradskog Odjela za komunalni sustav, Irena Miličević izvijestila je o planovima za nadogradnju 13 riječkih kamera koje bilježe protočnost prometa, kako bi mogle dati i podatke poput registracije automobila, nepropisno parkiranih vozila, prolazak kroz crveno svjetlo i slično. Načelnica primorsko-goranske Policijske uprave Senka Šubat rekla je da je policija intenzivirala suradnju s brojnim riječkim udrugama na suzbijanju zlouporabe droga te sprječavanju nasilja, posebice među mladim ljudima. Izvješćeno je da je PU primorsko-goranska na prvom mjestu u Hrvatskoj po identificiranju proizvođača droga i dilera na području županije, a rezultati u otkrivanju dilera čak su 20 posto bolji i od PU Zagrebačke.

SPLIT - Splitska udruga Urbana desnica najavila je danas akciju pod nazivom „Zaboravljeni“ kojom poziva građane da se fotografiraju s brojem 342.000, to jest prosječnim brojem nezaposlenih u Republici Hrvatskoj 2013. godine, te da te fotografije pošalju na facebook stranicu udruge ili na njezinu internetsku adresu urbanadesnica@urbanadesnica.hr. Kada prikupimo veliki broj fotografija, napravit ćemo kolaž koji ćemo poslati na adrese Vlade i Hrvatskoga sabora kako bismo jasno rekli vladajućima i svim ostalim političarima što građani smatraju prioritetima u Hrvatskoj, navodi se u večerašnjem priopćenju Urbane desnice.

ZAGREB - Nagrada za životno djelo "Pavao Ritter Vitezović" Hrvatskog muzejskog društva (HMD) danas je za izuzetan i trajan doprinos muzejskoj struci uručena muzejskom savjetniku Slavku Šterku, vrsnom muzealcu koji je "kroz svoj radni vijek postigao izuzetne rezultate u svim aspektima muzejske struke". Svojom marljivošću i predanošću, širokim obrazovanjem te stalnim interesom za različita područja, teme i sadržaje od prošlosti do suvremenosti, te interpretacijom i prezentacijom istih kroz brojne izložbene projekte, Šterk je podigao visoko ljestvicu pri valorizaciji muzejskog posla, istaknuto je na svečanosti u Muzeju Mimara, gdje su danas uručene i godišnje nagrade HMD-a.

VARAŽDIN - Varaždinsko tužiteljstvo optužilo je 38-godišnju prevaranticu da je od poznanice čiji je suprug teško bolestan uzela 5.400 eura za nabavu spasonosnog lijeka, ali je novac zadržala za sebe. Okrivljenica se, prema optužbi, lažno predstavila poznanici kao osoba koja sudjeluje u liječenju njenog supruga, te joj obećala da će za 5.400 eura kupiti lijek kojim ga može efikasno liječiti. Oštećena poznanica je povjerovala prevarantici i dala joj novac, ali ga je okrivljenica zadržala za sebe, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama. Lažno predstavljanje starijima ili nemoćnima jedna je od metoda kojima se lopovi na račun tuđe nesreće ili naivnosti žele olako domoći zarade, što pokazuje da su kriminalci sve bešćutniji i domišljatiji.

ZAGREB - Borba za publiku koja će slušati dobru glazbu, čitati dobre knjige i gledati dobre predstave, odnosno publiku koja je okrenuta umjetnosti jer ju poznaje, počinje već u dječjem vrtiću, poručio je skladatelj i potpredsjednik Hrvatske glazbene unije (HGU) Neven Frangeš s današnje panel rasprave "Kreativni pojedinac - nacionalna vrijednost?". Panel je održan u sklopu prve Međunarodne autorske kreativne konferencije (MAKK), koja se održava od 9. do 11. prosinca u zagrebačkome hotelu DoubleTree by Hilton. Konferencija pod sloganom "Autorstvo i kreativnost - snaga za 21. stoljeće" zajednički je projekt triju udruga - Instituta hrvatske glazbe, Adria MC-a (Adria Music Conference) i Hrvatskoga društva za autorsko pravo. Želja organizatora je da široj javnosti približe trenutačnu poziciju autora i kreativaca i to iz pozicije zainteresiranih umjetnika i kulturnih poduzetnika.

SPLIT - U sklopu suradnje Nogometnog kluba Hajduka i Mljekare "Mils", ta splitska mljekara počela je u Dalmaciji prodavati nove proizvode od kojih će dio prihoda dobiti Hajduk. Riječ je o proizvodima koji nose nazive Hajdučki jogurt, Hajdučki mliječni namaz i Hajdučki svježi sir, a početkom veljače 2014. na tržištu će se pojaviti i Hajdučko mlijeko, potvrdili su u sjedištu Hajduka. Predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić rekao je kako je ugovor o suradnji s tvrtkom "Mils" potpisan na rok od dvije godine. "Očekujem prodaju velikih količina ovih proizvoda te se nadam da će se na taj način u našu kasu sliti gotovo milijunski iznosi", istaknuo je Brbić. Novi mliječni proizvodi pridružuju se Hajdučkom pivu, koje je u prodaji od ljeta 2012. na temelju ugovora između Hajduka i tvrtke Carlsberg Croatia, a od čije je prodaje dio novca također namijenjen Hajduku.

PULA/MADRID - Pulska grupa predstavila je španjolskoj javnosti u madridskom Muzeju suvremene umjetnosti - Museo Nacional REINA SOFIA, alternativne prijedloge građana Pule za uređenje nekadašnjeg vojnog poluotoka Muzil. Tako je španjolska javnost stekla uvid u pitanja vezana za taj poluotok koji, kako stoji u priopćenju Pulske grupe, 'gradske i državne vlasti planiraju privatizirati'. Pulska grupa je neformalna skupina arhitekata, umjetnika i aktivista koja od 2006. godine djeluje u Puli, pretežno usmjeravajući svoj rad na osmišljavanja budućnosti napuštenih vojnih zona u gradu. Poluotok Muzil već je četiri godine u središtu rada Pulske grupe i zajednice građana u Puli, a gostovanje u najprestižnijem madridskom muzeju REINA SOFIA, 4. prosinca, s temom poluotoka Muzila nastavak je rada Pulske grupe koja je isto pitanje već prezentirala široj javnosti u Europi, ističe se u priopćenju.

(Hina) xbma yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙