FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina žali zbog širenja južnokorejske zračne zone

Autor: vrad
PEKING, 9. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Kina je u ponedjeljak izrazila "žaljenje" zbog širenja južnokorejske zone zračne obrane, koju je Seul uveo dan ranije, dva tjedna pošto je Peking uveo nova pravila zračne kontrole.

"Kina žali zbog odluke Republike Koreje da proširi svoju identifikacijsku zonu zračne obrane", rekao je Hong Lei, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, rabeći službeno ime Južne Koreje.

"Kina će i dalje održavati komunikaciju s Republikom Korejom polazeći od načela jednakosti i međusobnog poštovanja. Nadamo se da će Republika Koreja jednako postupati sa svoje strane", dodao je.

Nova južnokorejska zona dijelom pokriva kinesku i sada obuhvaća i podmorsku hrid na koju pravo polažu i koju kontroliraju Seul (koji ga zove Ieodo) i Peking (koji ga zove Suyan), južno od južnokorejske obale.

"Suyan je hrid pod morem. To nije teritorij. Kina i Republika Koreja su suglasne o tome. Problem se može riješiti samo pregovaranjem o razgraničenju na moru", rekao je Hong.

Kineska službena glasila u ponedjeljak su pak umanjila razmjere posljedica širenja južnokorejske zračne zone.

"Kina neće od toga raditi priču", piše na naslovnici dnevnog lista Global Times. "Kina poštuje južnokorejske interese".

I list China Daily je bio umjeren, pošto je Južna Koreja najavila to širenje koje stupa na snagu u iduću nedjelju.

Otkako je 23. studenoga jednostrano uvela takozvanu identifikacijsku zonu zračne obrane na velikom dijelu Istočnoga kineskog mora, Kina je na diplomatsku buru koju je pokrenula uglavnom odgovarala oštrim izjavama na račun Japana.

"Kina nije izmijenila status quo i pojačala napetost u regiji. To je učinio Japan", istaknuo je prošlog tjedna glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Washington, Tokyo i Seul su jedan za drugim slali svoje vojne zrakoplove u spornu kinesku zonu, šaljući tako poruku da ne priznaju nova kineska pravila.

(Hina) xvrad yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙