FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Polio: Počelo cijepljenje 23 milijuna djece na Bliskom istoku

Autor: mtro
BEJRUT, 9. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Unicef i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavili su ponedjeljak da je počela akcija cijepljenja 23 milijuna djece na Bliskom istoku protiv dječje paralize nakon 17 slučajeva te bolesti u Siriji.

To je najveća operacija cijepljenja ikada pokrenuta na Bliskom istoku, precizirale su organizacije u priopćenju.

WHO je ranije precizirala da će se kampanja voditi u Siriji, Libanonu, Jordanu, Turskoj, Iraku, Egiptu, zemljama koje primaju veliki broj sirijskih izbjeglica, te na Zapadnoj Obali i u Pojasu Gaze.

Kampanja cijepljenja je reakcija na otkriće djece zaražene dječjom paralizom u Siriji, prvi puta nakon 1999. U priopćenju se navodi 17 slučajeva, 15 u pokrajini Deir Ezor na istoku zemlje gdje pobunjenici kontroliraju većinu područja, jedan u Alepu i jedan u Dumi, blizu Damaska.

U unutrašnjosti Sirije cijepit će 2,2 milijuna djece, preciziraju Unicef i WHO i priznaju da je sukob onemogućio pristup velikom broju djece.

"Sva sirijska djeca moraju biti zaštićena od bolesti", inzistirao je regionalni direktor WHO-a Ala Alvan i pozvao sve zaraćene strane na suradnju.

Zdravstvene organizacije procjenjuju da je visoka opasnost širenja bolesti u regiji.

Poliomijelitis je jako zarazna bolest koja zahvaća uglavnom djecu mlađu do 5 godina. Ona može izazvati paralizu u nekoliko sati i biti fatalna u nekim slučajevima.

(Hina) xtm yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙