FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: policija istražuje štetu bankama od najmanje 346 milijuna eura

Autor: lfia
LJUBLJANA, 6. prosinca 2013.(Hina) - Slovenski ministar unutarnjih poslova Gregor Virant rekao je u petak da je do sada podneseno 37 kaznenih prijava za štetu nanesenu slovenskim bankama u vrijednosti od 70 milijuna eura, iako se pretpostavlja da ona ukupno iznosi 346 milijuna eura, te se zauzeo da podaci o prijavljenima postanu javni.

"Radi se o gospodarskom kriminalu i velikoj šteti koja je ugrozila naš financijski sustav i koju ćemo platiti svi kako bi banke ponovo počele normalno funkcionirati", rekao je Virant na konferenciji za novinare, dodavši da se zauzima za to da podaci o lošim kreditima i šteti nanesenoj bankama na taj način postanu javni, ali da se susreće s otporom u bankama.

Istragom o gospodarskom kriminalu u bankama bave se dvije specijalizirane skupine istražitelja, u suradnji tužiteljstva, policije, protukorupcijske komisije i ureda za suzbijanje pranja novca, a do sada je podneseno 37 prijava za štetu u iznosu 70 milijuna eura, od čega se polovica odnosi na Hypo banku Slovenije, rekao je Virant, dodajući da je riječ o kriminalnim poslovima koji su se proširili na područje regije jugoistočne Europe.

"S pravom smo svi ljuti i želimo da kaznene prijave budu poduprte dokazima i izdrže test na sudu. Radi se o vrlo velikoj društvenoj i financijskoj šteti", rekao je Virant, dodavši da istražitelji očekuju da će više spremnosti za suradnju s njima pokazati i u upravi Nove Ljubljanske banke. Pretpostavlja se da se većina štete odnosno iznosa od 346 milijuna o kojem je govorio Virant odnosi na loše kreditne plasmane Nove Ljubljanske banke i Nove kreditne banke maribor (NKBM).

Iz NLB-a su u četvrtak u priopćenju za javnost naveli da su ovog tjedna organima gonjenja predali "dodatne dokaze" u okviru sustavnog i strukturiranog procesa otkrivanja i istrage kaznenih djela u banci, te da se materijali odnose na 100 najvećih slučajeva kredita iz kojih proizlaze tri četvrtine svih rezervacija i otpisa što ih je banka u portfelju namijenila za loše kreditne plasmane u prošlosti.

Slovenija ima interes da se stvari istraže, da se predaju sve prijave i da se to procesuira na sudu, rekao je Virant u petak na konferenciji za novinare.

Krajem idućeg tjedna biti će objavljeni rezultati revizije stanja bilanci u slovenskim bankama. Agencija Reuters koja se poziva na izvore u Europskoj uniji objavila je u srijedu da bi "rupa" u slovenskim bankama mogla iznositi 4 do 5 milijardi eura.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙