FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afrički čelnici žale za Mandelom na summitu u Parizu

Autor: vrad
PARIZ, 6. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Četrdesetak afričkih čelnika okupilo se u petak u Parizu na summitu na kojemu će glavna tema dnevnog reda biti sigurnost, žalosni zbog vijesti o smrti Nelsona Mandele, dok Francuska šalje svoje vojne snage u Afriku, drugi put u nepunih godinu dana.

Uz zastave spuštene na pola koplja, ovaj susret na vrhu koji je francuski predsjednik Francois Hollande sazvao prije dugo vremena, obilježit će iskazivanje počasti i velik broj reakcija na Mandelinu smrt. Po riječima njegovih suradnika, Hollande će u 14,00 sati po srednjoeuropskome vremenu na početku summita u Elizejskoj palači odati počast Mandeli.

"Njegova smrt će svakako biti glavna tema na summitu, ali s obzirom na temu susreta (mir i sigurnost), to bi za sve nas trebao biti važan trenutak jedinstva i preuzimanja odgovornosti", rekao je kongoanski predsjednik Denis Sasou Nguesso. "Bit će to svojevrsno odavanje počasti Mandeli koji se čitav život borio za slobodu afričkih naroda i za mir", ocijenio je.

Elizejski summit počinje tek nekoliko sati nakon početka francuske vojne operacije u Srednjoafričkoj Republici, gdje će bivša kolonijalna sila rasporediti 1.200 vojnika, nepunih godinu dana pošto je u siječnju u Mali poslala više od 4.000 ljudi.

Francuski vojnici će u Srednjoj Africi djelovati kao potpora sveafričkim snagama koje su slabo opremljene i obučene a pokazale su se nesposobne da uspostave red u zemlji koja je zapala u kaos pošto je u ožujku svrgnut predsjednik Francois Bozize.

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙