FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

70. obljetnica savezničkog bombardiranja Splita i Kaštela- manipuliranje žrtvama

Autor: pgas
SPLIT, 6. prosinca 2013. (Hina) - U savezničkom bombardiranju 5. prosinca 1943 godine na području Kaštela i Splita poginulo je 155 osoba, a prema riječima povjesničara Tihomira Rajčića za vrijeme bivše jugoslavenske vlasti manipuliralo se tim žrtvama i pretežito ih se prikazivalo žrtvama fašističkog terora.

Na spomen ploču stradalnih u savezničkom bombardiranju 5. prosinca 1943. godine u Kaštel Sućurcu bilo je navedeno da su to žrtve fašističkog terora. Tek 1993. godine podaci na spomen ploči su ispravljeni i navedeno je da su stradalnici žrtve savezničkog bombardiranja. Kako je sinoć na predavanju u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu kojeg je organizirala udruga Benedikt u povodu obilježavanja 70. obljetnice savezničkog bombardiranja Splita i okolice rekao Rajčić u tom je bombardiranju sudjelovalo ukupno 27 američkih zrakoplova 112 Zrakoplovne armije koji su pri tomu bacili oko 77 tona bombi.

U Kaštel Sućurcu je poginulo 97 osoba. većina poginulih bila je u crkvi dok se služila misa.

„Desetljećima nakon bombardiranja Kaštel Sućurca mještane je pogađalo zataškavanje tog događaja i krivo predstavljanje poginulih kao žrtave fašističkog terora“, rekao je prof. Rajčić.

Tumačeći takvu manipulaciju žrtvama savezničkog bombardiranja prof. Rajčić je kazao kako je „Josip Broz pokušao naplatiti ratnu odštetu od Amerikanaca i Engleza za te žrtve što su oni odbili pa se onda najisplativije učinilo sve ih prikazati kao žrtve fašističkog terora da bi mogao naplatiti odštetu od Njemačke“.

Po riječima prof. Rajčića žrtvama savezničkog bombardiranja Kaštel Sućurca i Splita manipulira i „Jasenovac Research Institute“ u New Yorku kojeg su osnovali Srbi koji žive u tom gradu.

Taj institut brojne Kaštelane i Splićane, koji su stradali u savezničkom bombardiranju, vodi kao žrtve Jasenovca, ustvrdio je prof. Rajčić.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙