FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - kultura - za četvrtak, 5. prosinca

Autor: gvla
ZAGREB, 4. prosinca 2013. (Hina) - Najava događaja u kulturi, za četvrtak, 5. prosinca:

PULA - Službeni početak 19. pulskog festivala knjiga i autora Sa(n)jam knjige u Istri. Svečanom otvorenju, uz direktoricu sajma Magdalenu Vodopija, nazočit će pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, dogradonačelnica Pule Elena Puh Belci i istarski župan Valter Flego. U ime autora Sajam će svečano otvoriti ruska književnica Tatjana Tolstaja. Ceremoniju otvorenja vodit će Vojo Šiljak, a svečanost otvaranja uživo će pratiti glazbeni performans glazbenika Nenada Sinkauza i Nenada Kovačića (12 sati, Dom hrvatskih branitelja, Leharova 1). Ovogodišnji se Sa(n)jam knjige u Istri održava od 5. do 15. prosinca, a obrađuje tri teme: Socijalizam na klupi, Izlet u Rusiju (suvremena ruska književnost) i Vojvodina - Regija u regionu (suvremena vojvođanska književnost).

ZAGREB - Press konferencija uoči retrospektivne izložbe Vojina Bakića pod nazivom "Svjetlonosne forme", koja se otvara u subotu 7. prosinca u Muzeju suvremene umjetnosti. Riječ je o dugo očekivanoj, prvoj retrospektivi jednog od najboljih hrvatskih kipara 20. stoljeća i jednog od najvažnijih europskih kipara modernizma (11 sati, MSU, Avenija Dubrovnik 17). Osim najvažnijih radova, na izložbi će biti izloženi crteži, skice, makete spomenika, fotografska uvećanja, projektna i osobna dokumentacija, audio i filmska građa, a po prvi će puta javnosti biti predstavljene i umjetnikove studije i maketa za nikad realizirani zagrebački spomenik Titu. Kustosica je Nataša Ivančević, a autorice likovnog postava i suradnice Ana Martina Bakić i Vjera Bakić.

ZAGREB - Odjel za književnost Matice hrvatske organizira znanstveno-stručni skup "ZASTAVE Miroslava Krleže", na kojemu će o Krležinu testamentalnom romanu "zstave" i drugim krležijanskim temama govoriti niz stručnjaka, među kojima Nina Aleksandrov Pogačnik, Ljerka Car Matutinović, i drugi (10 sati, Mala dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2).

ZAGREB - U Etnografskom muzeju otvara se izložba "Hrvatske božićne jaslice na izložbama '100 presepi' u Rimu, 1996.-2013." na kojoj će predstaviti sedamdesetak božićnih jaslica koje su prema odabiru tog muzeja u razdoblju od 1996. do 2012. predstavljale hrvatsko jasličko stvaralaštvo na najpoznatijoj Međunarodnij smotri "100 presepi internazionali" u Sali Bramante Bazilike Santa Maria dell Popolo u Rimu. Izložba ima za cilj ponuditi zaokruženu sliku hrvatskog suvremenog i umjetničkog, te tradicijskog i pučkog stvaralaštva u izradi jaslica, a otvorit će je pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski (19 sati, Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14).

telefon: 01/4808 600; 01/4808 615

telefaks: 01/4808 822

e-mail: kultura@hina.hr

(Hina) xgvla ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙