FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iskakanje vlaka u New Yorku: Vjerojatno riječ o ljudskoj pogrješci

Autor: vrad
NEW YORK, 3. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Američki istražitelji u utorak trebaju nastaviti saslušanje strojovođe vlaka koji je u nedjelju u New Yorku iskočio iz tračnica, a prva saznanja upućuju na ljudsku pogrješku budući da se kompozicija kretala brzinom od 131 km/h, što je triput više od dopuštene brzine.

Na tome zavoju, koji se smatra težom dionicom pruge, u Bronxu sjeverno od Manhattana, brzina je ograničena na 48 km/h. U nesreći su četiri osobe izgubile život a 67 je ozlijeđeno, podsjetili su u ponedjeljak navečer istražitelji na tiskovnoj konferenciji.

Rekli su da prvi rezultati istrage pokazuju da "nije bilo nikakvih problema ili kvara" s kočnicama. Toga dana prije nesreće vlak, koji je na željezničku postaju Grand Central trebao stići u 7.43 h, zaustavio se devet puta i pritom nije bilo teškoća s kočnicama, istaknuli su.

Strojovođa William Rockefeller (46), koji je prošao neozlijeđen, rekao je istražiteljima da je prije nesreće, u 7.20 sati, bio u svojoj kabini i da ga je iznenadio zvuk zvona koje ga je upozoravao da prebrzo ide, piše New York Post u utorak. Tada je zakočio, ali je bilo prekasno, rekli su neimenovani izvori za list.

Istražitelji misle da je zadrijemao i probudio se prekasno da bi spriječio iskakanje vlaka, tvrdi pak njujorška informativna internetska stranica DNA.Info.

Istražitelji su mu, što je uobičajen postupak, oduzeli mobitel kako bi provjerili je li u trenutku nesreće razgovarao s nekim ili možda slao sms poruke. Uz to je testiran na alkohol i droge, ali rezultat zasad nije poznat, dodao je Earl Weener, čelnik istrage koju provodi NTSB (savezna agencija za sigurnost prometa).

Weener nije htio iznositi nikakve pretpostavke, rekavši da je istraga tek na početku.

No dodao je da je vlak ubrzao neposredno prije zavoja, umjesto da uspori. "Znamo da se dvije minute prije zavoja kretao brzinom od 96 km/h a pri ulasku u zavoj je ubrzao do 131 km/h", rekao je za CNN.

Sedam vagona toga vlaka koji je pokretala dizelska lokomotiva iskočilo je iz tračnica ulazeći u zavoj. Nekoliko vagona skrenulo je s pruge, prevrnulo se i završilo u obližnjem šumarku. Prvi vagon se zaustavio samo nekoliko metara od ledene vode rijeke Harlema koja Bronx dijeli od Manhattana.

Nekoliko osoba među 67 ozlijeđenih u utorak je još bilo u teškom stanju.

Istraga NTSB-a na mjestu nesreće potrajat će desetak dana. Konačni rezultati bit će poznati tek za nekoliko mjeseci.

(Hina) xvrad yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙