FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU i Ukrajina nastavit će razgovore

Autor: ztre
ZAGREB, 3. prosinca 2013. (Hina) - Europska unija pristala je nastaviti razgovore s Ukrajinom, pozivajući ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da bude suzdržan prema prosvjednicima, prenose u utorak europski mediji.

Suočen s masovnim uličnim prosvjedima, ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič kazao je u ponedjeljak u telefonskom razgovoru s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom da bi želio poslati izaslanstvo u Bruxelles kako bi razgovarali o trgovinskim i političkim sporazumima koje nudi EU.

Barroso je prijedlog prihvatio, pozivajući Janukoviča da bude "suzdržan" prema prosvjednicima, pristane na dijalog s protivnicima i istraži policijsko nasilje nad prosvjednicima, prenosi EUobserver.

Barroso je, međutim, istaknuo da je EU spreman razgovarati samo o provedbi već dogovorenih sporazuma te da neće ponovno otvarati pregovore o njima.

Ukrajina je 29. studenoga na summitu Istočnog partnerstva u Vilniusu odbila potpisati sporazume o pridruživanju i slobodnoj trgovini s EU-om objašnjavajući odluku ekonomskim razlozima.

Janukovič i njegov premijer Mikola Azarov izravno su kazali da im EU nije ponudio dovoljne ekonomske poticaje da bi sklopili sporazume, kao i da na njih pritisak vrši Moskva. Ponudu EU-a od 600 milijuna eura ocijenili su "ponižavajućom".

Ukrajinsko izaslanstvo trebao bi predvoditi prvi potpredsjednik ukrajinske vlade Sergej Arbuzov, koji je već kazao da bi EU Ukrajini trebao dati 10 milijardi eura ako želi da potpiše sporazume. Tajming posjeta još nije poznat.

Neki europski diplomati smatraju da bi Janukovič možda mogao potpisati sporazume na summitu EU-a i Ukrajine u ožujku.

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙