FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zuroff: U Hrvatskoj jaka struja neofašističke nostalgije

Autor: brad
BEOGRAD, 3. prosinca 2013. (Hina) - Direktor centra "Simon Wiesenthal" i dugogodišnji lovac na naciste Efraim Zuroff izjavio je za beogradsku "Politiku" od utorka, komentirajući posljednjih dana učestalu upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni" na hrvatskim nogometnim stadionima, kako je u Hrvatskoj na djelu jaka struja neofašističke nostalgije te kako i hrvatsko vodstvo i Bruxelles moraju osuditi takve pojave.

"Ovo je odgovornost i Europske unije i ovakva događanja su jednostavno nezamisliva u jednoj državi EU. Problem je što je Bruxelles bio jako slab u reakcijama na ovakva događanja, ne samo u Hrvatskoj, nego i u drugim zemljama", rekao je Zuroff za "Politiku".

Komentirajući nedavne prijetnje koje su dobili zaposleni u memorijalnom centru nekadašnjeg ustaškog logora Jasenovac, Zuroff je ocijenio da je riječ o "šokantnim i uznemirujućim" vijestima.

"Vrlo je važno da vrh Hrvatske osudi ova događanja i da se Bruxelles probudi i reagira što prije. Kao posjetitelj izložbe u Jasenovcu mogu reći da nije dovoljno edukativna u prikazu stravičnih aspekata ustaškog režima i ljudi koji su upravljali Jasenovcem", rekao je Zuroff.

Ravnateljica i djelatnici javne ustanove Spomen park Jasenovac u nedjelju su dobili prijeteći e-mail sa slikom metka i anonimnom porukom u kojoj ih se proziva kao antihrvate i izdajnike. Uz to, ravnateljica Nataša Jovičić na službenu je adresu dobila i e-mail s potpisom čelnika Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) Josipa Miljka pod naslovom "Vi širite četničku propagandu", a koji je potpisan ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Spomen područje Jasenovac izgrađeno na području bivšeg ustaškog logora iz Drugog svjetskog rata, a uz Memorijalni muzej tamo djeluje i obrazovni centar čiji je cilj ukazivanje na nužnost poštivanja različitosti među ljudima.

Policija iz Novske i sisačko-moslavačke Policijske uprave objavila je u ponedjeljak da poduzima sve kako bi se ušlo u trag pošiljaocima prijetnje djelatnicima Spomen područja Jasenovac.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙