FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: Crvena lampica za kvalitetu življenja u Napulju

Autor: mhaj
NAPULJ , 2. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Napulj je na 107. i posljednjem mjestu po kvaliteti življenja u Italiji, pokazali su rezultati istraživanja provedeni za list Sole 24 Ore.

"Napulj je zabilježio očekivani pad. Paraliziran u brojnim segmentima, osobito kada su posrijedi poduzeća, zaposlenja i provedba zakona", prenosi list. 2012. grad je prema istom istraživanju bio na 106. mjestu, a ove je godine pao mjesto niže, ujedno i posljednje.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno šest segmenata, od zaposlenja i poslovnih mogućnosti preko slobodnog vremena i javnog reda pa do zaštite okoliša i kvalitete življenja. U gradu je evidentirano pogoršanje u četiri od šest navedenih sektora u odnosu na proteklu godinu. No gradonačelnik Napulja Luigi de Magistris je, parafrazirajući Evanđelje kazao kako će "posljednji biti prvi" te dodao da će se gradska uprava "boriti za bolje uvjete života u ovome gradu koji je, unatoč svemu, prepun turista".

"Napulj je kompliciran grad, s puno problema, no vrlo je lijep i ima veliko srce i puno dostojanstva", kazao je. Šef gradske oporbe Gianni Lettieri nije iznenađen rezultatima istraživanja, jer, kako kaže "treba samo obići grad da bi se zamijetilo smeće posvuda, sredstva javnoga prijevoza koja se kreću brzinom puža... općenito pogoršanje u svakom pogledu". Nezaposlenost je u gradu velika, a zanimljivo je da je samo jedna petina žena u radnom odnosu. To su, smatra Lettieri, podaci "koji su prikladniji za zemlje Trećega svijeta".

Svih pet posljednjih mjesta zauzimaju gradovi južnih talijanskih pokrajina. Palermo je, primjerice na 106. mjestu, a na prvome je sjeveroistočni grad Trento u pokrajini Trentino koja graniči s Austrijom.

(Hina) xmh yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙