FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunjska policija rastjerala protivnike plina iz škriljca

Autor: mtro
PUNGESTI, 2. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Više stotina policajaca sudjelovalo je u ponedjeljak u zoru u intervenciji protiv stanovnika mjesta Pungestija na sjeveroistoku Rumunjske, koji već dva mjeseca prosvjeduju kako bi spriječili američku tvrtku Chevron da pokrene istraživanja eksploatacije plina iz škriljca, javlja AFP.

"Policajci su stigli oko 3 sata ujutro i udarali nas i vukli", rekla je jedna stanovnica i dodala da su ih potjerali i blokirali cestu tako da ni školski autobus nije mogao proći. Novinarima nije bilo dozvoljeno približavanje mjestu događaja. Glasnogovornica policije je rekla da je pristup tom mjestu privremeno ograničen jer se radi o "osjetljivom području".

Ona tvrdi da policija nije upotrijebila silu, ali da je došlo do naguravanja kada su mještani pokušali blokirati cestu.

Sedam osoba je privedeno zbog kršenja javnog reda.

Više desetaka stanovnika se izmjenjivalo od sredine listopada na privatnom terenu jednog od njih kako bi spriječili pristup strojevima Chevrona do mjesta gdje kompanija kani iskopati prvo crpilište.

Stanovnici se protive izvlačenju plina iz škriljca hidrauličkom metodom razbijanja ili "frackinga", koja se koristi u SAD-u ali je zabranjena u Francuskoj, a sastoji se u ubrizgavanja pod velikim pritiskom vode pomiješane s pijeskom i kemijskim spojevima radi oslobađanja plina iz šupljikave stijene.

Zaštitnici okoliša drže da ta metoda može izazvati potrese i zagaditi podzemne vode.

Chevron koji je sredinom listopada prekinuo aktivnosti pod pritiskom prosvjednika, objavio je da u ponedjeljak nastavlja svoje aktivnosti, prenosi AFP.

Oni su istaknuli da se radi samo o istraživanjima koja se vode konvencionalnim metodama, te da im je prioritet sigurnost i poštivanje okoliša sukladno dozvolama koje su dobili.

Chevron je u srpnju dobio dozvolu za istraživanja plina iz škriljca u tri sela te siromašne regije.

(Hina) xtm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙