FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U nesreći zrakoplova u Namibiji 33 poginula

Autor: akoz
WINDHOEK, 30. studenog 2013. (Hina/AFP) - Zrakoplov komapnije LAM iz Mozambika koji je letio za Angolu nađen je izgoren u subotu u Namibiji, a od 33 osobe koje su bile u zrakoplovu niti jedna nije preživjela nesreću, najtežu u povijesti civlinog zrakoplovstva Mozambika.

"Moja je ekipa na terenu našla olupinu. Nema preživjelih. Zrakoplov je potpuno izgorio", rekao je u subotu dužnosnik namibijske policije Willie Bampton nakon pretrage sjeveroistoka zemlje. "U kontaktima s namibijskom vladom dobili smo informaciju da se zrakoplov srušio i da nema preživjelih", potvrdio je ministar prometa Mozambika Gabriel Muthisse prekinuvši 24-satnu šutnju nakon nesreće koja se dogodila u petak.

U Mozambiku će biti proglašen dan žalosti objavio je Muthisse nakon izvanrendog sastanka u predsjedničkoj palači i izrazio sućut obiteljima stradalih.

Zrakoplov na letu TM 479 uzletio je u petak ujutro iz Maputa prema angolskoj prijestolnici Luandi s 27 putnika, 10 državljana Mozambika, devet Angole, petero Portugalca, te Francuzom, Brazilcem i Kinezom, po kompaniji LAM.

"Jedino što znamo da je to najnoviji zrakoplov koji je kupio LAM", rekao je ministar i najavio istragu.

Zrakoplov Embraer E190 koji ima stotinu mjesta bio je dvije trećine prazan, po voditelju istraga zrakoplovnih nesreća iz namibijskog ministarstva prometa Erickssonu Nengoli.

"Nemamo informacija o okolnostima nesreće i ne možemo nagađati o uzrocima" rekla je čelnica LAM-a Marlene Manave na konferenciji za tisak i zatražila da se istražiteljima ostavi vremena da rade na miru. Po njoj su dvojica pilota bili "iskusni" a zrakoplov potpuno nov s tek 2905 sati leta.

Posljednji kontakt sa zrakoplovom uspostavljen je dok je prelijetao sjevernu Namibiju uz granicu s Bocvanom praćen obilnim kišama. Namibijska je policija poslala spasioce na dojavu kolega iz Bocvane koji su vidjeli dim. Po tehničarima iz zračne luke u Maputu zrakoplov je zahvatilo nevrijeme.

"Ne znamo uzrok nesreće. Ovo je velika istraga i najveća nesreća od neovisnosti Namibije 1990. Ne znam koliko će potrajati, možda mjesecima", rekao je Ericksson Nengola.

Europska unija je 2011. godine zabranila kompaniji LAM da leti njenim zračnim prostorom. Mjera je obrazložena prije svega nedostacima u sigurnosti civilnog zrakoplovstva Mozambika a ne kompanije.

(Hina) xakoz yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙