FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za subotu 30. studenoga

Autor: sdju
ZAGREB, 29. studenog 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja, Hrvatska, za subotu, 30. studenoga.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primit će građane na kavu (10,15 sati, Ured predsjednika, Pantovčak 241).

ZAGREB - Socijaldemokratski forum žena SDP-a održava 13. izvještajno - tematsku skupštinu. U radu Skupštine sudjelovat će i predsjednik SDP-a Zoran Milanović (10,30 sati, hotel Four Points-Panorama, Trg Krešimira Ćosića 9).

ZAGREB - Udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske organiziraju marš "Glasam protiv" koji započinje okupljanjem na Cvjetnom trgu u 12 sati, nakon čega će se uputiti na Markov trg odakle će građane još jedanput pozvati da na referendumu o ustavnoj definiciji braka glasaju protiv. "LGBT osobe, lezbijke, gayevi, biseksualne i transrodne osobe u hrvatskom društvu već jesu jedna obespravljhena manjina, nemamo pravo na sklapanje braka, naše obitelji se ne nazivaju obiteljima i zbog toga trpimo diskriminaciju u svakodnevnom životu", istaknula je najavljujući marš na konferenciji za novinare koordinatorica Lezbijske grupe Kontra Sanja Juras. Osim u Zagrebu, skupovi za poziv da se na referendumu glasa protiv, održat će se i u Puli, Rijeci i Splitu.

OPATIJA - Sudionici 6. dana elektroničkih medija raspravljat će, drugoga dana konferencije, o Fondu za poticanje pliralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. Šeste dane elektroničkih medija - 19. dane radija, 6. dane televizije i 6. dane interneta organiziraju Agencija za elektroničke medije, Hrvatska udruga radija i novina (HURIN), Nacionalna udruga televizija (NUT) i Hrvatska agencija za poštu i telekomunikacije (HAKOM). (9,30 sati, Grand hotel 4 opatijska cvijeta/ Hotel Agava).

ZAGREB - Tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na glavnom zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića kod Manduševca i ove će se godine obilježiti početak Došašća. Službu riječi – obred paljenja prve svijeće na adventskom vijencu predvodit će mons. Alessandro d'Errico, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj i zamjenik biskupa vikara za Grad Zagreb mons. Zvonimir Sekelj, te župnik Župe Sv. Marije mons. Zlatko Golubić. Kao i svake godine svečanosti će nazočiti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (17 sati).

ZAGREB - Hina će objaviti tekst pod naslovom "Podijeljne reakcije na Matičin nacrt Zakona o javnoj uporabi jezika". "Nacrt Zakona o javnoj uporabi hrvatskog jezika, koji je Matica hrvatska (MH) poslala javnosti, naišao je na podijeljene reakcije, što iz Matice različito komentiraju. Ovo je okvirni prijedlog zakona kao podloga javnoj raspravi. Na njega je već stigao veliki broj primjedbi što je dobrošlo i mi ćemo ga s njima nadograditi, kazao je podpredsjednik MH, jezikoslovac Stjepan Damjanović. Predstavnici stručne javnosti dr. Ivo Pranjković s Filozfoskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. Marija Turk sa Sveučilišta u Rijeci i dr. Željko Jozić ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) podržavaju potez Matice hrvatske. Smatraju da svaka zajednica treba propisati javnu uporabu svoga jezika i da takav zakon imaju gotovo sve europske države. Mediji su uglavnom kritizirali prijedlog Zakona, smatrajući da je nasilan prema jeziku, te da se pojavljuje kao mjera kontrole i kažnjavanja."

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Tomislav Rubić

poslijepodne - Srebrenka Parlov

navečer - Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

(Hina) xsdju yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙