FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 29. studenoga 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor današnju sjednicu nastavlja raspravom o prijedlogu Zakona o provedbi Uredbe o postojanim organskim onečišćujućim tvarima, kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom EU. Osnovni cilj te Uredbe je primjena mjera i ukidanje ili ograničavanje proizvodnje, stavljanje na tržište i uporabu tvari koje podliježu Stockholmskoj konvenciji o postojanim organskim onečišćujućim tvarima ili Protokolu o postojanim organskim onečišćujućim tvarima uz Konvenciju o dalekosežnom prekograničnom onečišćenju zraka iz 1979. godine. Republika Hrvatska stranka je i Konvencije i Protokola. Uredba se prvenstveno odnosi na zaštitu okoliša i zdravlja ljudi te na smanjivanje ispuštanja i uporabe postojanih organskih onečišćujućih tvari.

ZAGREB - Saborski Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas bi trebao utvrditi nacrt promjena Ustava RH, i odlučiti kako će reagirati na mišljenje Ustavnog suda, koji šestodnevnu javnu raspravu o prijedlogu nacrta ustavnih promjena smatra prekratkom. Prijedlog nacrta utvrdila je radna skupina Odbora, a o tom tekstu Odbor je otvorio javnu raspravu, koja je trajala svega šest dana. Na to je reagirao Ustavni sud, tumačeći kako je šestodnevna javna rasprava o ustavnim promjenama neprihvatljivo kratka te da bi ona trebala trajati najmanje koliko traju javne rasprave o zakonskim prijedlozima. Duljina javne rasprave o zakonskim prijedlozima i drugim aktima propisana je Kodeksom o javnom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću, koji propisuje da javna rasprava traje najmanje 15 dana. O javnoj raspravi govori i Zakon o pravu na pristup informacijama, u kojem stoji da javna rasprava "u pravilu traje 30 dana". Ustavni sud smatra da bi postupak izmjene Ustava s javnom raspravom od svega šest dana bio u nesuglasju s ustavnom odredbom o vladavini prava, kao najvišoj vrednoti ustavnog poretka. Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Peđa Grbin, nije htio komentirati takvo tumačenje Ustavnog suda, no tvrdi kako se rasprava u javnosti o ustavnim promjenama vodi sve od srpnja, kada je predloženo da se Ustavom propiše nezastarijevanje kaznenih djela teških ubojstava.

ZAGREB - Znanstvena komunikacija trebala bi biti poseban studij, ali kako je put do toga kompleksan, prvi konkretan korak prema rješenju treba biti povećanje mobilnosti unutar sveučilišta, zaključak je rasprave održane sinoć u MM centru Studentskoga centra (SC) Sveučilišta u Zagrebu. Odgovor je to i na pitanje - treba li znanstvena komunikacija biti kolegij ili studij - oko kojega je upriličena panel diskusija pod nazivom "Izgubljeni u znanstvenom prijevodu" na koju su zainteresirane pozvali Institut Ruđera Boškovića (IRB), Udruga Profesor Baltazar, projekt "Znanstveni edukativno-zabavni centar" (ZEZ) i popularno znanstvena radijska emisija "Znanost na eteru". Raspravu su potaknule činjenice da znanstvenik komunicira s brojnim i složenim javnostima, a danas je ta komunikacija prepuna šumova pa se poruke nerijetko krivo prenesu, a ponekad komunikacije uopće nema.

ZAGREB/RIM - Volonteri Građanske inicijative „U ime obitelji“ susreli su se s papom Franjom u srijedu tijekom opće audijencije, darovali su mu majicu Inicijative te ga izvijestili o nastojanju da se u Hrvatskoj brak zaštiti kao zajednica žene i muškarca, priopćeno je iz te inicijative. Iz Inicijative podsjećaju kako je papa Franjo više puta ponovio da je dužnost javnih vlastiti štititi brak između muškarca i žene preko zakonskog priznanja, da bi se osigurala i podupirala njegova nezamjenjiva uloga i doprinos zajedničkom dobru društva. Jelena Gazivoda iz Odnosi s medijima građanske inicijative "U ime obitelji" također navodi da je Papa više puta naglasio kako "biti svjestan objektivne razlike ne znači diskriminirati". Referendum o ustavnoj definiciji braka kao zajednice žene i muškarca održat će se u nedjelju, 1. prosinca.

ZAGREB- Klub studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta (KSFF) osudio je sinoć inicijativu „U ime obitelji“, kojom se, kako navode, "manjinskoj LGBTIQ zajednici nastoji uskratiti pravo na ulazak u brak, kao jedno od osnovnih ljudskih prava". "Za razliku od trenutnog sustava u kojem financijski, politički i tradicionalni pritisci proizvode cijeli niz osobnih životnih tragedija koje razaraju obitelj, smatramo da LGBTIQ osobe heteroseksualnim partnerima ni na koji način ne ugrožavaju ulazak u instituciju braka, niti se bave njihovim funkcioniranjem unutar iste", navode iz KSFF-a. Osvrčući se na referendum o ustavnoj definiciji braka kao zajednice žene i muškarca, koji će se održati u nedjelju, 1. prosinca, u priopćenju KSFF-a ističu kako "u kontekstu uređenog demokratskog društva Klub studenata Filozofskog fakulteta drži da do takvog referenduma uopće nije smjelo doći". Pozivaju hrvatske građane da "izađu na marš solidarnosti u subotu, 30. studenoga, s početkom u 11 sati na Cvjetnom trgu", te "pokažu da su ujedinjeni u različitosti, glasaju PROTIV na referendumu".

SPLIT - Ministarstvo obrane RH sudjeluje na Smotri splitskog Sveučilišta, koja se održava u petak i u subotu na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, (sveučilišni kampus), gdje će predstaviti nove studijske programe namijenjene obrazovanju budućih časnika Oružanih snaga RH. Riječ je o dva nova sveučilišna studijska preddiplomska programa: Studij vojnog vođenja i upravljanja te Studij vojnog inženjerstva, koji su razvijeni u suradnji Oružanih snaga RH i Sveučilišta u Zagrebu. Svečanom otvaranju Smotre splitskog Sveučilišta nazočit će ravnatelj Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“, general pukovnik Slavko Barić.

SPLIT - "Moja zemlja, moj narod" naziv je izložbe 18 fotografija hrvatskog fotoreportera Vladimira Dugandžića-Dugog i 14 fotografija japanskog fotoreportera Yamazakija Junichija koje su danas otvorene u Splitu i u japanskom gradu Hokodate na otoku Hokaidu gdje živi japanski fotoreporter. Na Dugandžićevim fotografijama ovjekovječeni su motivi Sinjske alke, a na Junichijevim su fotografijama motivi njegova grada i japanske viteške igre Yabusame - slične Alci, ali u kojoj se ne koristi koplje već samuraj na konju tri puta lukom i strijelom gađa metu. Izložbu u Splitu večeras su otvorili Dugandžić i trostruki slavodobitnik Sinjske alke Ante Zorica, pobjednik alke 2013., 2011. i 2009. godine. Dugandžić je istaknuo kako je s kolegom Junichijem došao na ideju da se Sinjska alka predstavi u Japanu, a Yabusama u Hrvatskoj te da ga je posebice inspirirao red i rad u obitelji Ante Zorice, koji ga podsjećaju na red i rad s kakvim se susreće za posjeta Japanu.

ZAGREB - Nagrađivani hrvatski književnici Renato Baretić i Zoran Ferić održali su sinoć u Goethe-Institutu u Zagrebu književnu večer, na kojoj su predstavili prijevode svojih djela na njemački jezik i govorili o svojem prisustvu na tržištu njemačkog govornog područja, te odnosu s tamošnjom publikom. Baretić i Ferić gostovali su početkom studenoga u Književnoj kući u Hamburgu, gdje su predstavili svoje romane prevedene na njemački jezik "Osmi povjerenik" (prevela Alida Bremer) i "Kalendar Maja" (preveo Klaus Detlef Olof). Njihovo je gostovanje dio programa predstavljanja hrvatskih književnika njemačkoj publici u sklopu projekta "Kroatien Kreativ 2013.," kojeg organizira udruga Kulturallmende uz potporu njemačkog Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva kulture RH. O programu pod nazivom "na brodu (an bord) – književnost iz Hrvatske", koji od rujna do prosinca čitateljskoj publici u deset književnih kuća u Njemačkoj predstavlja 20 književnica i književnika iz Hrvatske, govorila je Verena Nolte iz udruge Kulturallmende.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙