FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ILGA-Europe žali zbog hrvatskog referenduma

Autor: djan
ZAGREB, 28. studenoga 2013. (Hina) - Krovna europska LGBT udruga izrazila je u četvrtak žaljenje što su hrvatske vlasti dopustile da se o ljudskim pravima jedne manjine odlučuje glasanjem većine, i pozvala hrvatske građane da u nedjelju na referendumu glasaju protiv, kaže se u priopćenju organizacije ILGA-Europe sa sjedištem u Bruxellesu.

ILGA-Europe u 45 europskih zemalja predstavlja 400 organizacija koje se bore za zaštitu prava lezbijske, gay, biseksualne, transseksualne i interseksualne populacije, kaže se na internetskoj stranici www.ilga-europe.org.

"ILGA-Europe razočaran je što Hrvatska, nova članica Europske unije, obilježava ulazak u Uniju utemeljenu na principima jednakosti, dostojanstva i poštivanja ljudskih prava svih osoba, ovakvim referendumom kojemu je jedini cilj ograničiti prava određenih građana Hrvatske", kaže ILGA i poziva sve građane Hrvatske koji cijene slobodu, poštivanje i ljudska prava da glasaju "protiv" na tom referendumu.

ILGA poziva i javne ličnosti da javno izraze svoje protivljenje. "Apeliramo na političke vođe, utjecajne i istaknute ličnosti u Hrvatskoj da javno izraze svoje protivljenje restriktivnoj i diskriminatornoj promjeni ustava".

"Vrijeme je da Hrvatska odluči želi li graditi demokraciju u kojoj se svaku osobu poštuje i društvo u kojem je sreća svakog pojedinca važna ili želi biti država koja ukorjenjuje diskriminaciju u svoj najvažniji zakon", kaže ILGA.

Po riječima te udruge bračna jednakost nikomu ne bi bila prijetnja, a bila bi korak prema uklanjanju diskriminacije.

"Bračna jednakost i priznavanje istospolnih zajednica nisu prijetnja ili opasnosti ni za koga, nego samo još jedan korak prema uklanjanju ugnjetavanja i diskriminacije. Istraživanja iz zemalja u kojima su istospolne zajednice zakonski priznate i u kojima postoji zaštita od diskriminacije pokazuju puno više razine sreće i zadovoljstva u usporedbi sa zemljama u kojima još postoje neravnopravnost i diskriminacija".

Broj zemalja koje zakonski priznaju istospolne zajednice raste, kaže ILGA: dvadeset i jedna od 49 europskih zemalja trenutno priznaje ovakve zajednice.

(Hina) xvm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙