FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bandić: u prijedlogu proračuna nismo ukalkulirali smanjenje plaća

Autor: mbuj
ZAGREB, 27. studenog 2013. (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je danas, uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine kako u prijedlogu proračuna za iduću godinu nisu ukalkulirali najavljeno smanjenje plaća od pet do 15 posto od Nove godine jer još nisu postignuli dogovor sa sindikatima.

"Točno je da sam najavio od Nove godine smanjenje plaća od pet do 15 posto zavisno od visine plaće. Mi idući tjedan krećemo s prvim sastankom sa sindikatima. Da bi znali to ukalkulirati to mi moramo postići dogovore sa sindikatima. Kreću sigurno dugotrajni i mukotrpni pregovori, ali mi imamo s tim iskustva", istaknuo je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Najavio je da će njegov uvodni govor na sutrašnjoj sjednici, ususret prvom čitanju proračuna, biti na tom tragu te da zato nisu uklalkulirali nikakvu cifru u proračunu. Istaknuo je da će, kad je to u pitanju, rebalans proračuna raditi u siječnju.

Istaknuo je da u Gradskoj upravi nema novog zapošljavanja osim u kriznim situacijama, a zapošljavanje na poslovima legalizacije bespravno sagrađenih objekata je na određeno vrijeme i primit će se onoliko ljudi koliko bude potrebno da se taj posao odradi.

Bandić je najavio i da će predložiti da se za 20-ak posto povećaju sredstva za mjesnu samoupravu, jer radi ravnomjernijeg razvoja Zagreba male komunalne akcije i mjesna samouprava moraju dobiti veća sredstva.

Na kritiku predsjednika zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića da proračun nije razvojan, Bandić je rekao da je svaki dobar prijedlog pa i njegovih dojučerašnjih kolega iz SDP-a dobrodošao. Smatra i da su oko izmjena GUP-a postigli veliko suglasje, te da je dobro tražiti široki konsenzus "jer to je jamstvo da možemo nešto napraviti".

"Što znači socijalan, razvojan (proračun) - tu su stare parole, pustimo tu terminologiju, meni je najvažnije da je on realan, da su realno planirana prihodovna i rashodovna strana i da nam omogućava da kao istinska logistika poduzetnicima stvorimo preduvjete za nove investicijske projekte i da učinimo sve da gospodarstvo dodatno oživimo i povećamo prihodovnu stranu proračuna, ne samo poreznog nego i neporeznog dijela, makar na jedan simbolički način", rekao je Bandić.

Na Bernardićevu kritiku da se kupuje zemljište za gradnju domova umirovljenika odgovorio je da su raspisali natječaj za javno-privatno partnerstvo za izgradnju tri doma, ali da s gradnjom jednog idu na Skupštinu. "Znači, oni imaju zemlju, cijenu kapitala i izgradnju i radit će domove, a kad budemo imali koju parcelu, imat ćemo je u Markuševcu, pa će oni samo ukalkulirati cijenu izgradnje i cijenu kapitala", rekao je Bandić.

Naglasio je kako se prvi puta radi strateški zaokret u kriterijima i načinu odvoza i naplate komunalnog otpada i ta će točka biti na sjednici Skupštine 19. prosinca, a novi model naplate od 1. srpnja.

Najavio je da će krajem idućeg tjedan podijeliti drva za ogrijev (srušena stabla u nevremenu) potrebitima.

Upitan hoće li 1. prosinca izaći na referendum o braku i kako će glasati, Bandić je odgovorio da je njegov stav poznat - "najprirodniji ambijent u kojem dijete treba odrastati je da ima tatu i mamu". "Jer, ja sam odrastao u takvom ambijentu i to vam jamči da je najprirodnije, a mogao bi biti i bolji. Ali, ja sam vam toliko pametan koliko imam svog iskustva. Pustite meni da ja glasam kako ja mislim", rekao je.

Upitan za najavljeni referendum o ćirilici rekao je da su u gradu osigurali uvjete ljudima koji žele izraziti svoju volju. "Ja sam već potpisao, pa kakav bi bio gradonačelnik da ne bi potpisao", rekao je.

(Hina) xbma ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙