FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIP: 6.409 dozvola za promatranje referenduma

Autor: mudi
ZAGREB, 26. studenog 2013. (Hina) - Državno izborno povjerenstvo (DIP) izdalo je 6. 409 dozvola za promatranje provedbe državnog referenduma o ustavnoj definiciji braka u nedjelju, 1. prosinca, doznaje se danas u DIP-u.

Građanskoj inicijativi "U ime obitelji" izdano je 6.306 dozvola, odnosno službenih iskaznica, a udruzi Potrošač njih 103. Od makedonske Državne izborne komisije, DIP je zaprimio zahtjev da i četiri njihova predstavnika nadziru provedbu referenduma.

Provedbu referenduma mogu nadzirati promatrači političkih stranaka, nevladinih udruga te strani, odnosno promatrači međunarodnih organizacija u Hrvatskoj.

DIP je ranije precizno propisao prava i obveze promatrača. Tijelu koje provodi referendum, a čiji rad će nadzirati, promatrač je dužan predočiti službenu iskaznicu te ju nositi vidljivo istaknutu dok god nadzire referendum.

Promatrači mogu upozoravati na nepravilnosti i tražiti njihovo otklanjanje, mogu davati obrazložene primjedbe na rad tijela za provedbu referenduma, dobiti prijepis ili presliku zaspisnika o radu tijela čiji rad promatraju.

Ne smiju ometati rad tijela za provedbu referenduma, ne smiju fotografirati, tonski ili video snimati njihov rad, nositi oznake, značke, fotografije, promotivni ili drugi materijal koji može utjecati na birače.

Promatračima nije dopušteno odgovarati na eventualne upite birača, odnosno ako im se birač obrati dužni su ga uputiti predsjedniku ili članu biračkog odbora.

Za provedbu državnog referenduma o ustavnoj definiciji braka u zemlji i inozemstvu bit će otvoreno oko 6.700 glasačkih mjesta. Gotovo 3,8 milijuna birača ima pravo odgovoriti na upit "Jeste li zato da se u Ustav unese definicija po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca".

(Hina) xum ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙