FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 23. studenoga 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Na izbornoj konvenciji zagrebačkog SDP-a od kandidature je odustalo na desetke kandidata, a među njima i nekoliko kandidata za potpredsjednike zagrebačke organizacije stranke - Gordana Sobol, Igor Rađenović i Ivo Jelušić zbog navodnog "šalabahtera" kojim se članstvu preporučuje za koga da glasuje. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić odbacio je takve tvrdnje rekavši kako je zagrebački SDP ozbiljna organizacija, a ne dječji vrtić. "Naravno da nije bilo šalabahtera", dodao je. Oni koji su odustali od kandidature poručuju da ne žele sudjelovati u "tehničkim izborima" i "šalabahter demokraciji", a neki su odustali i od samog glasovanja, poput Miranda Mrsića, koji je rekao da ne želi sudjelovati u kontroliranim izborima.

KRŠKO/ZAGREB - U Nuklearnoj elektrani Krško (NEK) jutros oko 5 sati došlo je do "automatske kratkotrajne zaustave isključivo radi neodgovarajućeg djelovanja novog sustava za mjerenje temperature reaktorskog hladila", a očekuje se da će nuklerka biti ponovo uključena na mrežu do početka slijedećeg tjedna, izvijestili su iz NEK-a. Kako se navodi u priopćenju, Nuklearna elektrana Krško je nakon završenog remonta u utorak ponovno uključena u elektroenergetsku mrežu te je postepeno podizala snagu, a jutros nešto prije 5 sati "pri stabilnom radu na 90 posto snage došlo je do automatske zaustave". U trenutku aktivacije automatske zaustave svi parametri elektrane bili su u granicama normalnih operativnih vrijednosti, naglašava se. "Uzrok zaustave je neodgovarajući odziv elektroničkog sklopa koji je povezan s novo ugrađenim sustavom za mjerenje temperature reaktorskog hladila", ističe Ida Novak Jerele iz Odnosa s javnošću NEK-a. U tijeku je detaljan dijagnostički postupak. "Prilikom zaustave svi su sustavi radili ispravno, postupano je u skladu s normalnim operativnim postupcima. Elektrana je u stabilna u pogonskom stanju tople zaustave", stoji u priopćenju. Iz NEK-a očekuju da će nuklerka biti ponovo uključena na mrežu do početka slijedećeg tjedna.

ZAGREB - Na zagrebačkom Cvjetnom trgu danas se održava kampanja "Glasam protiv!" kojom Lezbijska grupa Kontra, Ženska mreža Hrvatske i Rišpet - LGBT udruga Split pozivaju građane da se fotografiraju s natpisom "Glasam protiv" te u video poruci kažu zašto će na referendumu 1. prosinca zaokružiti protiv. Pozivamo građanke i građane da naprave ono što državne institucije nisu, da stanu u obranu ljudskih prava u Hrvatskoj i da nam se pridruže u "Maršu 'Glasam protiv!'" koji će se održati 30. studenog u Zagrebu, rekla je Sanja Juras iz "Kontre". Referendum je usmjeren protiv jedne marginalizirane i obespravljene skupine, nije se niti trebao raspisati, no budući da će se održati, pozivamo sve građane da izađu na njega i glasaju protiv, rekla je.

SPLIT - Splitska policija osumnjičila je 51-godišnjeg ravnatelja jedne imotske srednje škole za zlouporabu položaja i ovlasti, kojom je oštetio državni proračun za više od 500 tisuća kuna, te je protiv njega podnijela kaznenu prijavu nadležnom Općinskom držvnom odvjetništvu. Istragom je utvrđeno da je 51-godišnjak kao ravnatelj škole od 1. siječnja 2010. do 31. ožujka 2013. izdavao naloge za isplatu prekovremenih sati za dvoje djelatnika, prikazavši prekovremeni rad većim od stvarnog, čime je navedenima pribavio imovinsku korist, te oštetio državni proračun za više od 260 tisuća kuna. Nadalje, sumnjiči se da je od 2007. do kraja 2012., istodobno radio na dva radna mjesta - i to kao ravnatelj škole po sklopljenom ugovoru o radu na određeno, a istodobno je izvodio nastavu matematike u punom radnom vremenu bez da je zasnovao ugovor o radu, tj. radio je na „crno“, a svoj rad nastavnika matematike prikazivao je kao prekovremeni rad. Time je za sebe pribavio imovinsku korist u iznosu od 315 tisuća kuna u bruttu, navodi policija. Također osumnjičen je da "djelatniku škole nije isplatio iznos od 160.775 kuna, doznačen školi od nadležnog Ministarstva po pravomoćnoj presudi Općinskog suda. Djelatniku je isplatio 30 tisuća kuna, a ostatak potrošio podmirivši dugovanja raznim dobavljačima škole, navode iz policije. Osumnjičeni ravnatelj nadalje je lažno prikazao adresu stanovanja te mu je isplaćeno gotovo 50 tisuća kuna naknade za troškove prijevoza.

ZAGREB - Šest osoba iz različitih rukavaca hrvatske političke, aktivističke i javne scene, među kojima i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, okupit će se večeras na istoj pozornici u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) kao jedinstveni ansambl dokumentarne drame "Sedam" temeljene na intervjuima sa sedam aktivistica za prava žena iz svih dijelova svijeta. Uz ministricu Zlatar Violić, predsjednica udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka, glumica Ksenija Pajić, prva hrvatska premijerka Jadranka Kosor, novinar Aleksandar Stanković i prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta Mani Gotovac, kao utjecajni pojedinci iz hrvatskog javnog života čitat će u MSU-u dramu nastalu prema teškim životnim pričama Feride Azizi (Afganistan), Inez McCormack (Sjeverna Irska), Marine Pisklakova-Parker (Rusija), Annabelle de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija). U čitanju će im se pridružiti i član kraljevske obitelji iz Nigerije, Princ Wale Soniyiki. Žene koje upoznajemo u kazališnom komadu "Sedam" članice su udruge Vital Voices Global Partnership, kojoj je cilj poboljšati ulogu žena u svijetu.

ZAGREB - Raznovrstan program očekuje posjetitelje na jubilarnom 15. Tjednu Izraela, koji počinje večeras u Muzeju Mimari u organizaciji Židovske općine Zagreb (ŽOZ), na kojem će se do 30. studenoga hrvatskoj publici predstavljati izraelska i židovska kultura. Ta kulturna manifestacija je u početku bila koncipirana kao niz tjednih događanja u hrvatskome glavnom gradu unutar židovske sedmice, odnosno od nedjelje do Šabata. Ali, ističe organizator, s godinama se povećavao broj programa, pa su u Tjedan Izraela uključene i pozornice u drugim hrvatskim gradovima - Čakovcu, Sisku, Dubrovniku, Koprivnici, Virovitici, Osijeku i Splitu. Ove godine je pak ŽOZ snage udružio s Koncertnom direkcijom Zagreb te židovskim općinama Čakovec i Koprivnica. Taj zajednički angažman omogućio je čak šest hrvatskih premijera: Koncert Tria Helmuta Eisela, predstavu "Gospođa Roza", koncert Kontra - Kvarteta, koncert Tria Solenza, koncert etno glazbene skupine Shira u'tfila u novom postavu, jedan izdavački projekt te nastup svjetske House senzacije - DJ Yaniva Tala. Tjedan Izraela Tjedna Izraela otvorit će navečer u Mimari dva zanimljiva glazbena programa - nastup mješovitoga pjevačkog zbora Židovske općine Zagreb "Lira" te Tria Solenza kojega predvodi klarinetist Bruno Philipp.

PULA - U pulskom brodogradilištu Uljaniku danas je u more porinut brod "Mirakh", druga od dvije krmene kočarice koje pulsko brodogradilište gradi za rusku kompaniju "Murmanseld 2" iz Murmanska. Riječ je o brodu namijenjenom ribolovu odnosno krmenom kočarenju. Dug je 63,8 metara i širok 13,5 metara, a do krajnjih 14,5 čvorova brzine plovidbe pokretat će ga motor snage 4.500 kW pri 750 okretaja u minuti. Kako je rečeno na svečanosti porinuća, iako manjih dimenzija, ta gradnja svojom složenošću slijedi Uljanikovu strategiju gradnje složenijih tipova brodova. Ugovor za gradnju tog broda potpisan je koncem lipnja 2011. a proizvodni proces počeo je u siječnju ove godine. Ovo je treće ovogodišnje porinuće u Uljaniku, a do kraja godine planirana je isporuka prve izgrađene ribarice za drugog naručitelja iz Ruske Federacije.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙