FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak 21. studenoga

Autor: slek
ZAGREB, 21. studenog 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak 21. studenoga.

ZAGREB - Hrvatska, kao regionalni lider u aktivnostima za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje, i Sjedinjene Države zajednički organiziraju dvodnevnu radionicu o aktivnostima za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje. Mediji mogu pratiti uvodna obraćanja pomoćnice ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Batistić Kos, američkog veleposlanika Kennetha Mertena i predsjednika Republike Ive Josipovića (od 9.00 - 09.30 sati, hotel Westin, Izidora Kršnjavoga 1).

ZAGREB - Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i saborska zastupnica i bivša premijerka Jadranka Kosor, primit će nagradu Zaklade Elemer Hantos, koja se dodjeljuje za izniman doprinos europskim integracijama, na svečanosti u Kući Europe (u 12 sati, Ban Centar, Cesarčeva 4). Elemer Hantos Prize ustanovljena je kao nagrada koja se dodjeljuje za iznimne rezultate u promicanju ekonomske i političke suradnje i europskih integracija u srednjoj i istočnoj Europi, osobama koje su svojim djelovanjem izravno utjecala na procese političke i ekonomske integracije. Ovo je prvi put da se dodjeljuje ženama i prvi put da se dodjeljuje osobama iz Hrvatske.

SARAJEVO - Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) organizira konferenciju Investicijske komisije za jugoistočnu Europu. Najavljeno je sudjelovanje ministara gospodarstva Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Moldavije, Crne Gore, Srbije i Makedonije koji bi trebali usvojiti strategiju regionalnog gospodarskog rasta do 2020. uključujući plan za otvaranje do milijun novih radnih mjesta.

KIJEV - Ukrajinski parlament trebao bi razmotriti zakone koji su uvjet za potpisivanje sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini s EU-om, među kojima je prijedlog zakona o liječenju zatvorenika u inozemstvu, dokumenta koji bi omogućio da bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja izdržava zatvorsku kaznu, ode na liječenje u inozemstvo. Taj je zakon jedan od uvjeta koje je EU postavila Kijevu za potpisivanje sporazuma o pridruživanju i uspostavi zone slobodne trgovine na summitu 28. studenoga u Vilniusu.

PEKING - Summit Europske unije i Kine na kojemu će EU pokrenuti pregovore s Pekingom o prvom bilateralnom investicijskom sporazumu, koji bi trebao omogućiti bolji pristup tržištu i bolju zaštitu investicija objema stranama. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy sastat će se u četvrtak s kineskim premijerom Li Keqiangom. To je prvi sastanak na vrhu europskih čelnika s novim kineskim vodstvom, koje je vlast preuzelo u ožujku, a održava se na desetu godišnjicu strateškog partnerstva EU-a i Kine.

Dežurni urednici:

Noć: Robert Šalinović

Prijepodne: Ivo Lovrić

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Navečer: Sanja Pucak

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙