FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor: što prije razgovori Uprave i radnika ZLZ-a, te resornog ministarstva

Autor: rkor
ZAGREB, 20. studenog 2013. (Hina) - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor uputio je danas apel ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hadašu Dončiću i Upravi Zagrebačke zračne luke (ZLZ) da se što prije sastanu i postignu dogovor s radnicima koji sutra počinju štrajk.

Ujedno je prozvao Ministarstvo i Upravu ZLZ-a za netransparentnost i pogodovanje francuskom ZAIC-u s kojim je sklopljen ugovor o koncesiji.

Sindikati su štrajk najavili zbog neprovođenja odredbi Zakona o radu i Kolektivnog ugovora koji utvrđuje obveze poslodavca prije i nakon primopredaje poduzeća koncesionaru, francuskom ZAIC-u, a Kosor je na konferenciji za novinare u Gradskoj skupštini, održanoj nakon što je primio predstavnike koordinacije sindikata ZLZ-a, poručio kako mu je nejasno zašto Uprava i Ministarstvo ne žele razgovarati s radnicima.

Štrajk nikome neće dobro doći, jer bi trebao trajati dva dana i svi znamo kako će to utjecati na poslovni image Hrvatske, rekao je Kosor u ime Gradske skupštine, kao vlasnika 35 posto dionica ZLZ-a.

"Ovo je moj apel ministru i predsjedniku Uprave da najkasnije sutra sjednu s radnicima", rekao je i dodao da su ga sindikati izvjestili kako su zainteresirani za postizanje dogovora.

Ministarstvo i Uprava ZLZ-a rade netransparentno jer Gradu Zagrebu još uvijek nisu dostavili Ugovor o koncesiji, kao ni njegovu moguće izmjene. Stoga ću, najavio je Kosor, zatražiti te ugovore od povjerenice za informiranje.

"Zašto nije počela naplata penala francuskom koncesionaru zbog nepoštivanja rokova, zašto nije došlo do razgovora o raskidu ugovora ako investicija nije krenula i zašto su prevarili javnost da će početi s radovima, a nisu", rekao je Kosor koji stoga smatra kako "postoji opravdana sumnja da ministar Hajdaš Dončić više pogoduje francuskom investitoru nego što štiti interese države".

Upozorio je i da postoji problem na koji će se način prenijeti radna mjesta sadašnjih zaposlenika zračne luke. "Ako oni prelaze u nove tvrtke onda to nije prelazak radnika već novo zapošljavanje, a država je prilikom potpisivanja ugovora jamčila radnicima da će zadržati sva prava koja su stekli u tvrtki ZLZ", rekao je Kosor.

Pozvao je ministra Hajdaša Dončića i Upravu ZLZ-a da zaštite radnike i da se drže onoga što su radnicima obećali. Radnicima se sada nudi zapošljavanje u jednoj tvrtki, a nekoliko dana nakon toga ih se distribuira u druge tvrtke tj. društva s ograničenom odgovornošću, kaže Kosor.

"Takva se društva osnivaju s nekoliko tisuća kuna, što znači da svi radnici u nekom budućem vremenu mogu ostati bez prava i posla", upozorio je Kosor.

Prije desetak dana, dodao je, gotovo je došlo do dogovora Uprave i radnika ali je potom "naglo došlo do prekida". "Pitanje za ministra i predsjednika Uprave - ako se došlo do dogovora skoro 90 posto, zašto se nije odradilo i tih 10 posto", poručio je Kosor.

(Hina) xrkor ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙