FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDF: prava nacionalnih manjina uskladiti s preuzetim obavezama prema EU

Autor: tdel
ZAGREB, 19. studenog 2013. (Hina) - Srpski demokratski forum (SDF) poslao je danas saborskom Odboru za Ustav i svim klubovima parlamentarnih stranaka, zahtjev za zaštitu manjinskih prava prilikom promjena Ustava u kojem od Sabora traži da uskladi i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina s obvezama preuzetima prilikom pristupanja Hrvatske EU.

SDF uprijedlogu ustavnih promjena podsjeća da je Hrvatska u procesu pristupanja Europskoj uniji preuzela obvezu da će spriječiti situaciju u kojoj su pripadnici nacionalnih manjina dovedeni u poziciju da prilikom ostvarivanja svoga aktivnoga biračkog prava moraju odabirati između getoizacije i asimilacije, odnosno odricati se ili općega biračkog prava ili posebnog prava na odabir manjinskih saborskih zastupnika.

Podsjeća i da je, prilikom promjene Ustava 2010. radi usklađivanja Ustava s pravnom stečevinom EU, Sabor promijenio i Ustavni zakon, ali je tadašnje rješenje izbora manjinskih zastupnika Ustavni sud proglasio protuustavnim. "Obveza Sabora u tom je slučaju bila da nakon proglašenja promjena protuustavnima, potraži novo rješenje koje bi bilo sukladno Ustavu", navodi SDF.

Stoga sada od Sabora traži da se uskladi i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina s obvezama preuzetima prilikom pristupanja Hrvatske EU.

SDF smatra kako bi stoga bilo potrebno da se stavak 1. članka 19. Ustavnog zakona, koji glasi "RH jamči pripadnicima nacionalnih manjina prava na zastupljenost u Hrvatskom saboru" dopuni formulacijom "Pripadnici nacionalnih manjina na parlamentarnim izborima ostvaruju dvostruko pravo glasa, tako da mogu glasovati i za redovite kandidacijske liste i za kandidate u posebnoj izbornoj jedinici za nacionalne manjine".

To pravo na jednaki način morali bi moći ostvarivati i pripadnici malih nacionalnih manjina, kojih u biračkom tijelu ima manje od 1,5 posto,kao i pripadnici srpske manjinske zajednice.

SDF upozorava i da su u hrvatskom društvu vidljivi tendencija regresije u zaštiti ljudskih prava i sve očitije nastojanje nekih političkih skupina da se umanje stečena prava pripadnika nacionalnih manjina, ali i ostalih manjinskih skupina. Zato drže kako je prijeko potrebno ojačati ustavno značenje Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina.

Također drži da je u članku 15. Ustava potrebno promijeniti odredbu iz stavka 2., koja glasi "Ravnopravnost i zaštita prava nacionalnih manjina uređuje se ustavnim zakonom koji se donosi po postupku za donošenje organskih zakona" i zamijeniti je odredbom "Ravnopravnost i zaštita prava nacionalnih manjina uređuju se ustavnim zakonom koji se donosi i mijenja po postupku za donošenje i promjenu Ustava".

"Usvajanjem tih promjena u Ustavnom zakonu i Ustavu osigurale bi se ravnopravnost pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu i stabilnost ostvarivanja manjinskih prava i provođenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina", navodi predsjednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula.

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙