FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Filipinske mrtve identificira samo troje patologa

Autor: vmrs
TACLOBAN, 18. studenoga 2013. (Hina/Reuters) - Troje patologa u ponedjeljak muku muči s identifikacijom desetaka tijela što se brzo raspadaju u masovnoj grobnici: žrtve najsnažnijega zabilježenog tajfuna ilustriraju veličinu zadaće koja je pred Fiipinima, posebno u najteže stradalome gradu Taclobanu.

Vjeruje se da je tajfun Haiyan kad je 8. studenoga došao nad kopno, a more se podignulo poput tsunamija, ubio više od 3900 ljudi.

Patolozi iz Manile pokušavaju identificirati tijela položena na blato na rubu jame. U ponedjeljak, deseti dan nakon katastrofe, prvi je dan identifikacije na grobnici, glavnoj lokaciji na kojoj se prikupljaju trupla iz Taclobana. Identifikacija je posebno važna katolicima u toj pretežno katoličkoj državi.

Patolozi okreću i fotografiraju tijela te bilježe podatke o izgledu, dimenzijama i odjeći, nakitu i mobitelima.

Od zore na suncu rade brzinom od 15 tijela na sat. Od nedjelje na tu je lokaciju dopremljeno više od tristo tijela pa patologinja Raquel Del Rosario-Fortun, dobre volje, ali frustrirana kaže kako će identifikacija svih žrtava biti nemoguća bez većeg broja ljudi.

Alfreda Romualdeza, gradonačelnika Taclobana zamolila je za pomoć. "Sve je veoma teško, s obzirom na resurse kojima raspolažemo", rekla je.

"Sad nas je samo nekoliko, a željeli bismo postaviti sustav. Nadamo se da će se ovo nastaviti. Treba pregledati sva trupla, a ne ih samo baciti u zajedničku grobnicu", dodala je.

Za Reuters je rekla kako je ogorčena sporošću reakcije središnje vlasti. Grad nema ni objekte ni stručnjake za identifikaciju tijela, dodala je.

(Hina) xvm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙