FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VUKOVAR Hranić: Vukovar opet postao simbolom različitosti

Autor: tkol
VUKOVAR, 18. studenog 2013. (Hina) - Vukovar je opet postao simbolom različitosti koja ranjava, a ono što se događa po zidovima toga grada, događa se i duboko u duši toga naroda, poručio je s današnje mise zadušnice na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata nadbiskup đakovački i osječki Đuro Hranić dodavši kako je Vukovar nastao na žrtvi ljubavi, a razaran je kricima mržnje.

"On se iznova rađa i gradi na ostacima posrnule ljudske riječi i djela. Zbog toga riječi, a s riječima i slova, imaju u ovome gradu svoju prošlost i svoju sadašnjost", kazao je nabiskup Hranić.

Tako su, rekao je, na jednoj ploči dvije različite povijesti grada i na jednoj ploči dvije različite vizije sadašnjosti. "To su na jednoj ploči dvije različite budućnosti, no Vukovar je samo jedan", poručio je Hranić dodavši kako ipak na toj ploči, u gradu Vukovaru, ima mjesta za sve.

Kada ne bi bilo tako onda žrtva koju su podnijeli naši mrtvi ne bi imala smisla, ocijenio je nadbiskup.

Priča o Vukovaru, kazao je, nije završena već je živa i traje. "Oni zbog kojih smo danas ovdje, zajedno sa svima nama govore 'Grad to smo mi!'. Od Vukovara, preko Škabrnje, do tolikih ranjenih mjesta, smijemo nad grobovima naših mrtvih poručiti: Grad to smo mi, spremni povezati se uz Vukovar i načiniti veliki lanac ljubavi koji brani, zaštićuje, čuva i njeguje sve ljude naše Hrvatske", naglasio je Hranić.

Sve može utihnuti, i novac, i vlast, i knjige u kojima su napisane različite istine o nama, ali ljubav uvijek ostaje, poručio je nadbiskup đakovački i osječki Đuro Hranić.

Misi na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata nisu nazočili predstavnici državnog vrha jer su bili spriječeni priključiti se Koloni sjećanja, nakon čega su se uputili prema Ovčari.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i premijer Zoran Milanović položili su vijence i zapalili svijeće na Spomen obilježju na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

(Hina) xkt/xatod ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙