FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strože kazne od 2015. za uzimanje dopinga

Autor: sbil
JOHANNESBURG, 15. studenog 2013. (Hina/AFP) - Svjetska antidopinška agencija (WADA) odobrila je u petak Svjetski pravilnik za 2015. koji predviđa strože kazne za kršenje međunarondih antidopinških pravila.

"Temeljno vijeće je jednoglasno odobrilo Pravilnik", izjavio je predsjednik WADA-e John Fahey na svjetskoj konferenciji o dopingu koja se održava u Johannesburgu.

Ova treća verzija Svjetskog pravilnika koji će se početi primjenjivati od 1. siječnja 2015., donosi brojne promjene u kaznama, posebice udvostručenje s dvije na četiri godine suspenzija u slučaju prvog prekršaja.

Ako je prvi Pravilnik, koji je stupio na snagu 2004., uveo gotovo jedinstvenu kaznu od dvije godine za prvi prekršaj i doživotnu suspenziju u slučaju ponovnog kršenja antidopinških pravila, ipak je pokazivao malu nepravdu izjednačujući sportaše koji su konzumirali kanabis i one koji su koristili EPO.

Novi pravilnik donosi paletu sankcija s mogućnošću da se u obzir uzimaju "olakšavajuće ili otežavajuće okolnosti".

Verzija pravilnika za 2015. godinu određuje kaznu suspenzije od četiri godine za prvi prekršaj antidopinških pravila osim ako sportaš ne uspije uvjeriti disciplinska tijela da konzumacija nije bila namjerna.

Novi pravilnik ima i neke druge novosti. On dopušta WADA-i da sama vodi istrage što nije mogla ranije, a antidopinškim vlastima omogućuje da istražuje više okolinu sportaša, primjerice liječnike i trenere koji potiču ili pomažu sportašima u dopingiranju.

(Hina) xbis ybis

An unhandled error has occurred. Reload 🗙