FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Ostojić Saboru podnio izvješće o obavljaju policijskih poslova u 2012.

Autor: dber
ZAGREB, 14. studenog 2013. (Hina) - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić podnio je večeras Saboru izvješće o obavljanju policijskih poslova u 2012. te je, referirajući se na tumačenje da je po tim pokazateljima najneuspješniji ministar unutarnjih poslova od 2001., objasnio kako od 2011. postoji drugi način mjerenja uspješnosti rada ministra, a ne policije.

Napomenuo je da kao ministar za to izvješće nije odgovoran jer ne upravlja policijom pa bi o tome, dodao je, bolje mogao govoriti glavni ravnatelj policije.

"Ne upravljam policijom, ne zapovijedam policijom niti imam ingerencije da se na bilo koji način mogu u taj dio miješati, no dužnost mi je osigurati uvjete za rad policije", rekao je Ostojić.

Ocijenio je dobrim što se pristupilo drugačijem načinu izvještavanja i vrednovanja rezultata "bez friziranja i pokušaja da se jedno kazneno djelo prikaže kao njih 10, a zapravo se radi o tome da netko, recimo, 10 mjeseci nije isplatio plaću pa mu je svaki mjesec pisana po jedna kaznena prijava".

"Nikad nisam želio stvarati sliku o radu MUP-a ili policije na način da to bude lažno prikazano, već temeljem stvarnih rezultata", kazao je Ostojić napominjući da je najbitniji indikator osjećaj sigurnosti građana i da je on i dalje visok, a Hrvatska sigurna zemlja.

Pritom je naglasio da se broj ubojstava u 2012. smanjio za polovicu u odnosu na 2000., a policija se, kaže, posebno bavila tamnom zonom kriminaliteta - organiziranim kriminalom, nasiljem u obitelji i kriminalitetom droge. Naveo je da se smanjuje broj nezakonitih prelazaka granice i da je lani bilo tri tisuće otkrivenih pa se "Balkanska ruta" češće izbjegava.

Sabor je večeras raspravio izmjene i dopune zakona o azilu kojima se Hrvatska usklađuje s EU zakonodavstvom. Pritom je rečeno da je u Hrvatskoj od 2010. do danas odobreno ukupno 104 azila i supsidijarne zaštite što znači da smo u europskom prosjeku.

Europska unija je najpoželjnija destinacija za azilante, a vrlo skoro i Hrvatska će, osim kao zemlja tranzita, postati poželjna za rad i za nastanjivanje i na to se moramo pripremiti svi, a posebno lokalne zajednice, rekao je Boris Blažeković (HNS).

Napomenuo je da nakon 'arapskog proljeća' valovi ljudi bježe i Bugarska je izuzetno izložena velikom broju tražitelja azila i zato nam je potrebna zajednička EU politika.

Sabor je za danas završio s radom.

(Hina) xbdj ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙