FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "100 godina Duje Balavca"

Autor: zjur
SPLIT, 14. studenog 2013. (Hina) - U splitskoj Gradskoj knjižnici Marko Marulić večeras je održana multimedijalna večer "Duje Balavac novi život- stare splitske priče", te izložba "100 godina Duje Balavca" čime je obilježena 105. godišnjica tiskanja prvog splitskog satiričnog lista i 60. godišnjica Hrvatske matice iseljenika u Splitu.

Ingrid Poljanić, autorica izložbe "100 godina Duje Balavca" je rekla kako je prije pet godina, kada je knjižnica Marko Marulić otvorena u Splitu, dobila informaciju kako bi bilo dobro uključiti se u obilježavanje tada 100. godišnjice tiskanja "Duje Balavca", a s obzirom da se nije radilo o bilo kakvom listu, niti je Splitu bilo kakav gradu, kako je rekla, prihvatila je organizaciju. "U stvaranju izložbe mi je dosta pomogao unuk urednika "Duje Balavca" Ante Tonči Katunarić.

Ako imate ljubavi prema Splitu i barem malo mašte onda ćete prilikom listanja "Duje Balavca" imati dojam da ste otvorili kutiju iz koje su izletjeli duhovi grada. Unutra su životi malih ljudi, ali i oni nešto finijih, politička situacija, kao i stanje na tržnici, ribarnici, svađe i mnoštvo drugoga. To je jedan panoptikum splitskog života", rekla je Poljanić

U programu je sudjelovao novinar i književnik Mladen Vuković koji je kazao da je humor najjeftiniji lijek kojeg možemo koristiti više puta dnevno.

"Duje Balavac je bio namijenjen isključivo zabavi. Imao je vrlo britke tekstove, često direktno pišući o politici tog doba. Taj je list duboko zaroao satiričku brazdu, pa su ga u tom humoru mogli nasljeđivati drugi satirički listovi kao što su bili Berekin, Feral, Pomet", rekao je Vuković.

Voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika Branka Bezić Filipović je podsjetila nazočne kako je Hrvatska matica iseljenika osnovana s namjerom da njeguje kulturni i nacionalni identitet Hrvata izvan domovine, pa je tako izložba "100 godina Duje Balavca" obišla veliki dio Europe.

"Svim gradonačelnicima, veleposlanicima i počasnim konzulima, kao i posjetiteljima, koji su otvarali ili bili na izložbi ona se svidjela. Svako od njih je pronašao jedan dio sebe i svoga grada u njoj, a priča o Duji Balavcu se može primjeniti u sve sredine svijeta", rekla je Bezić Filipović.

Kroz sliku, glazbu, priču i izložbu večeras su u Splitu obnovljene uspomene na začetak splitske humorističke publicistike i na njenog glavnog urednika o kojem je govorio njegov unuk Ante Tonči Katunarić.

Posjetitelji su mogli čuti kako je izložba "100 godina Duje Balavca" gostovala u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Italiji, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji, a već imaju poziv za Beč i Budimpeštu.

Duje Balavac je prvi satirični splitski list koji je počeo izlaziti 1908. godine, a s prekidima je tiskan do 1923. godine. Osnivač i glavni urednik je bio Ante Katunarić uz kojega se u to vrijeme u tom izdavačkom poduhvatu našao i Emanuel Vidović. Izlaskom prvog broja Duje Balavac je doživio svoj veliki uspjeh, pa sve bolje splitske obitelji pretplatile na njega.

(Hina) xzjur yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙