FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INTERLIBER - Predstavljena knjiga T. Jonjića i S. Matkovića "Iz korespondencije dr. Mile Budaka (1907.-1944.)"

Autor: mkov
ZAGREB, 14. studenog 2013. (Hina) - Knjiga povjesničara Tomislava Jonjića i Stjepana Matkovića "Iz korespondencije dr. Mile Budaka (1907.-1944.)" objavljena u nakladi Hrvatskoga državnog arhiva predstavljena je danas na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu.

Urednica Melina Lučić rekla je da su autori u uvodnom dijelu knjige objavili studiju "Dr. Mile Budak – književnik i političar", a potom i oko 500 pisama iz Budakova osobnoga fonda iz Hrvatskoga državnog arhiva. Podsjetila je i kako su pisma objavljena u svom izvornom obliku te popraćena bilješkama.

Podsjetivši kako su se neke činjenice iz Budakova životopisa prešućivale, Tomislav Jonjić istaknuo je da se iz objavljenih pisama mogu očitati pojedine ljudske, ali i sudbina kolketiviteta.

Knjigom smo htjeli potaknuti čitatelje da bez preduvjerenja i predrasuda na temelju izvorne arhivske građe sami donesu vlastite zaključke o Budaku i vremenu u kojem je živio, rekao je Jonjić.

Stjepan Matković smatra da ova korespondencija rasvjetljuje svu slojevitost Budakove ličnosti i ustanova u kojima je djelovao poput Matice hrvatske, Hrvatskog sokola, Ministarstva bogoštovlja i nastave te Ministarstva vanjskih poslova.

Ocijenio i da pisma osvjetljuju i neka važna politička pitanja te dodao kako se iz njih vidi da se Mile Budak cijelo vrijeme držao načela o potrebi stvaranja samostalne i neovisne hrvatske države te njezina uređenja na temelju programa HSS-a kao seljačke republike. Napomenuo je i da je Budak smatrao da će to uglavnom ovisiti o međunarodnim čimbenicima.

(Hina) xmkov ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙