FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - kultura - za četvrtak, 14. studenog

Autor: dger
ZAGREB, 13. studenog 2013. (Hina) - Najava događaja u kulturi za četvrtak, 14. studenoga:

ZAGREB - Trećega dana 36. međunarodnog sajma knjiga i učila Interlibera u izložbenom prostoru Školske knjige u 5. paviljonu pulski Sa(n)jam knjige u Istri objavit će nominacije za Kiklopa te ime dobitnika te nagrade za životno djelo (12 sati). Na središnjoj pozornici u 6. paviljonu bit će predstavljeno nakladništvo hrvatskih manjina iz Austrije, Mađarske i Srbije (12 sati), dok će u 13.30 na štandu Hrvatske matice iseljenika biti uručeno priznanje austrijskom publicistu Petru Tyranu, uredniku Hrvatskih novina. Školska knjiga će na pozornici u svojem izložbenom prostoru predstaviti prvo kolo djela Ive Andrića, a Alfa će na središnjoj pozornici 6. paviljona predstaviti nova izdanja biblioteke "Knjiga za mladež" (14 sati).

ZAGREB - Otvorenje izložbe "Miroslav Krleža (1893.-1981.-2013.)" u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (18 sati, HAZU, Strossmayerov trg 14). Izložba u prvi plan stavlja Krležino književno stvaralaštvo te će stoga obuhvatiti najvažnija Krležina djela, kao i rukopis posljednjeg Krležina djela "Zapisi sa Tržiča", a prvi put će se moći vidjeti i Krležine intervencije za naslovnicu novele "Tri kavaljera frajle Melanije" iz 1920. Među fotografijama iz Krležinog života na ovoj će izložbi prvi put biti izložena fotografija koja prikazuje Krležu tijekom donošenja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967., a bit će izloženi i Krležini portreti koje su izradili redoviti članovi Akademije, akademici Ljubo Babić, Josip Vaništa i Marija Ujević Galetović, a prikazat će se i crtani film "I videl sem daljine meglene i kalne" koji je 1964. po Krležinim Baladama snimio akademik Zlatko Bourek. Posjetitelji će moći pogledati i dokumentarni film Krleža režisera Željka Senečića iz 2011. te poslušati snimku Krležina glasa iz 1981. Izložba će biti otvorena do kraja godine u prostoru knjižnice koji će se urediti kao Atrij Miroslava Krleže s trajnim postavom. Na otvorenju izložbe govorit će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Ante Stamać, tajnik Razreda za književnost HAZU akademik Krešimir Nemec i glavni urednik mjesečnika Forum Tomislav Sabljak.

ZAGREB - Sedmo izdanje festivala Vox Feminae počet će u Kulturnom klubu Mama radionicom na temu "Rodna ravnopravnost u glazbenoj industriji" (12 sati, Preradovićeva 18). Festival se do 19. studenog održava na brojnim lokacijama u centru Zagreba, a posvećen je odnosu feminističke teorije i prakse, mjestima na kojima se susreću, mimoilaze, poništavaju i podržavaju.

telefon: 01/4808 600; 01/4808 615

telefaks: 01/4808 822

e-mail: kultura@hina.hr

(Hina) xdgk ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙