FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Delte" poklonile svoju ratnu zastavu Vojnom muzeju

Autor: rkor
ZAGREB, 13. studenog 2013.(Hina) - Udruga dragovoljaca pomorskih diverzanata Hrvatske ratne mornarice "Delta" iz Splita predala je danas ratnu zastavu postrojbe na čuvanje u Vojni muzej Ministarstva obrane na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU).

Zastavu postrojbe Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata HRM-a ravnatelju Vojnog muzeja Mariju Vergasu uručio je Petar Mihovilović, jedan od ratnih zapovjednika postrojbe.

Ministar branitelja Predrag Matić tom je prigodom, kao izaslanik predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ive Josipovića, uručio odlikovanje Red hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, pripadnicima postrojbe Petru Mihoviloviću i Slavku Đuli.

Redom hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu, odlikovao je i djelatnika HVU-a, bojnika Dragana Barića koji je kao pripadnik 4. gardijske brigade ranjen 1992. na Južnom bojištu, u dubrovačkom zaleđu.

O ratnom putu "Delti" govorio je jedan od njenih zapovjednika, Petar Mihovilović, istaknuvši da je jedinica uglavnom djelovala iza neprijateljskih linija.

Ministar Matić izrazio je poštovanje prema poginulim i ranjenim pripadnicima postrojbe naglasivši da ih "Hrvatska nikad neće zaboraviti".

Pohvalio je odluku o poklanjanju ratnog stijega. "Jako je lijepo i dirljivo kada pomorsko-kopneni diverzanti HRM-a nakon 22 godine svoj ratni stijeg daju na čuvanje Muzeju. I to je pravo mjesto. Tu će ta zastava imati svoje dostojno mjesto među svim drugim zastavama ponosnih i časnih postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskome ratu", rekao je Matić.

Divizion pomorskih i kopnenih divezanata HRM-a ustrojen je u listopadu 1991. godine, a ugašen 2007. Diverzanti HRM-a sudjelovali su u brojnima akcijama od splitskog akvatorija do Dubrovnika i Cavtata te vojno-redarstvenim operacijama "Maslenica i "Oluja". Sedam pripadnika diviziona poginulo je, a za iskazanu hrabrost u Domovinskome ratu postrojba je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog.

(Hina) xrkor yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙