FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Timošenko pozvala na potpisivanje sporazuma o pridruživanju s EU

Autor: kgab
ZAGREB/KIJEV, 12. studenog 2013. (Hina) - Osuđena bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko pozvala je čelnike Europske unije, ukrajinsko civilno društvo i oporbu da učine sve kako bi se potpisao sporazum o pridruživanju između Ukrajine i Europske unije, bez obzira na poteze ukrajinskih vlasti, prenose ruski mediji.

Po njezinom mišljenju, ukrajinske vlasti rade sve što je u njihovoj moći da se taj sporazum ne potpiše.

"Ja pozivam sve čelnike Europske unije, ukrajinsko civilno društvo i oporbu na hitnu akciju kako bi se potpisao naš sporazum. Ne smije se dopustiti da kuloarske priče i osobni strahovi (ukrajinskog predsjednika Viktora) Janukoviča definitivno unište europski put Ukrajine", pročitala je u utorak novinarima izjavu Timošenko njezina kći Evgenija.

"Viktor Janukovič posljednjih tjedana pokušava na sve načine uništiti sporazum o pridruživanju. Pokretanje apsurdnih kaznenih postupaka protiv mog odvjetnika Sergeja Vlasenka bilo je planirano i hladnokrvno je napravljeno kao posljednji udarac u samo srce ukrajinskih nada u potpisivanje sporazuma", navodi se u izjavi Julije Timošenko.

Timošenko je optužila Janukoviča da želi uvjeriti europske čelnike da su njihovi napori za eurointegraciju Ukrajine uzaludni i da moraju odustati od ideje potpisivanja sporazuma o pridruživanju.

Timošenko izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloporabe položaja, a Zapad smatra da je presuda bila politički motivirana.

Zahtjev EU-a za oslobađanje Timošenko pokazao se kao najteži uvjet postavljen Kijevu za potpisivanje sporazuma o pridruživanju na summitu koji će se održati krajem mjeseca u Vilniusu.

(Hina) xkga ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙