FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 12. studenoga 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas kako nema poseban komentar o uhićenju dugogodišnjeg čelnog čovjeka Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, "jer je zakon jednak za sve i mora se provoditi". "Je li Vidošević kriv ili nije, o tome će nadležna tijela odlučiti", rekao je Josipović novinarima prilikom obilaska štandova na sajmu knjiga Interliber. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, koji se na ključnim političkim i gospodarskim funkcijama nalazio još od početka devedesetih, uhićen je jutros zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti u tzv. aferi Remorker, odnosno izvlačenju 32 milijuna kuna iz Komore.

ZAGREB - Poduzeće Kraš priopćilo je danas da su o privođenju savjetnika svoje uprave Nadana Vidoševića informirani iz medija te da ne mogu "komentirati istragu koja je u tijeku". "Kraš d.d. i uprava Kraša o cijelom su slučaju informirani isključivo iz medija te raspolažu s premalo informacija da bi mogli komentirati istragu koja je u tijeku, a koja se odnosi na drugi pravni subjekt", navode u priopćenju. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) i savjetnik uprave Kraša uhićen je jutros zbog izvlačenja 32 milijuna kuna iz Komore kojoj je na čelu već 18 godina. Iako policija nije željela potvrditi informaciju o Vidoševićevu uhićenju neslužbeno se doznaje da mu je pretražena kuća nakon čega će biti ispitan u policiji i tužiteljstvu.

ZAGREB - Skupštinski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova odbio je danas prijedlog Kluba gradskih zastupnika HDZ-a, HSP AS i BUZ-a da se na iduću sjednicu zagrebačke Gradske skupštine uvrsti rasprava o preimenovanju Trga maršala Tita u Kazališni trg, a prijedlog je izazvao političku raspravu već i na sjednici Odbora. Predsjednik Odbora Zoran Piličić (HDZ), ujedno i predlagatelj preimenovanja Trga maršala Tita, jedini je glasovao za, a nakon sjednice je izjavio da u HDZ-u ne odustaju već idu u daljnju proceduralnu borbu, najavivši da će u ime Kluba zastupnika HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a tražiti raspravu na samoj skupštinskoj sjednici 28. studenoga. Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić najavio je da će inzistirati na raspravi o preimenovanju Trga maršala Tita, a odbijanje njihova prijedloga ocijenio je "sramotnim potezom" i kompilacijom stajališta Gradske uprave i Gradske skupštine, koji "na svoj način tumače stvari". "To je političko pitanje 'par excellence'", ocijenio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i dodao da prijedlog HDZ-a i partnera jest legitiman, ali ne vidi razloga da se "lomi preko koljena". Bilo bi najdemokratskije da se o tome odrede građani, a ne odbori, Gradska skupština ili gradonačelnik, rekao je Bandić.

VUKOVAR - Tridesetak prosvjednika i dalje prosvjeduje ispred policijske postaje u Vukovaru blokirajući promet cestom koja prolazi tim dijelom Vukovara, tražeći da se na slobodu puste trojica Vukovaraca koja su oko podneva sudjelovala u razbijanju dvojezične ploče s ćiriličnim natpisom na zgradi vukovarske policije. U zgradu policije malo prije 14 sati ušli su predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić i član toga Stožera za pravna pitanja Vlado Iljkić. Novinarima se u dva navrata pokušao obratiti glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko srijemske Tomislav Džigumović, koji je pokušao objasniti što se točno dogodilo, međutim, svaki puta prosvjednici su ga nadglasali glasnim povicima i zvižducima te je odustao od davanja izjave. Od policije se doznaje kako su dvojica 40-godišnjaka i 61-godišnjak nešto prije podneva razbili dvojezičnu ploču s ćiriličnim natpisom na zgradi vukovarske policije, pri čemu su se fizički sukobili s policijskim službenikom. Jedan od prosvjednika, Franjo Šoljić, vukovarski branitelj i unuk ratne stradalnice Kate Šoljić, novinarima je, međutim, izjavio kako je ploču razbio 40-godišnji Damir Pajčić dok su Robert Horvat (40) i Ante Čulina (61) stajali sa strane.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović uručio je danas odlikovanja braniteljima i obiteljima poginulih branitelja općine Tovarnik, priopćeno je iz Ureda predsjednika. "Studeni je mjesec kada se s posebnim pijetetom sjećamo stradanja naših ljudi. U jesen 1991. doživjeli smo najteže trenutke u modernoj povijesti. Domovinski rat bio je oslobodilački rat koji nismo htjeli, rat nam je bio nametnut. Htjeli smo na demokratski način živjeti u demokratskoj državi, ali kad smo se suočili s politikom koja je u mnogim elementima bila ne samo ekstremistička nego i neofašistička, morali smo se izboriti za mir i slobodu. U tom smislu rat je bio obramben i pravedan", istaknuo je Josipović prilikom uručivanja odlikovanja. Dodao je kako danas možemo biti posvećeni drugim pitanjima - pitanju gospodarskog rasta, razvoja demokracije i pravne države, stvaranja pravednog društva. U ime odlikovanih i njihovih obitelji obratio se Dario Svitlanović, sin poginulog hrvatskog branitelja Zorana Svitlanovića: "Ova odlikovanja upozoravat će nas na obvezu čuvanja i nastavljanja djela za koja su poginuli naši sinovi, očevi, braća, sestre, supruzi", rekao je.

KARLOVAC - Predstavnici Hrvatskih voda danas su u karlovačkoj Gradskoj vijećnici predstavili planove i investicije vezane uz vodnogospodarstvenu ispostavu za mali slijev Kupe u Karlovcu - zaštitu od štetnog utjecaja voda, zaštitu voda i korištenje voda. Budući da se današnje predstavljanje poklopilo s danom kada su se četiri karlovačke rijeke izlile iz svojih korita, posebno zanimanje nazočnih pobudila je najava glavnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića da će se graditi protupoplavni objekt u Brodarcima, uzvodno od Karlovca. U Hrvatskoj smo na 80 posto gotovosti sustava obrane od poplave, a da bi se završio i bio učinkovit, potrebno je još oko tri milijarde kuna i tek će se tada prestati ponavljati prizori izlijevanja rijeka za visokih vodostaja, rekao je Plišić.

VIŠKOVO - Odabrano je rješenje sanacije jame Sovjak u Viškovu kraj Rijeke, u koju se desetljećima odlagao opasni i tekući otpad, a radovi bi mogli početi 2016. te završiti 2020., rečeno je danas na predstavljanju rješenja koje je izradila danska tvrtka COWI. Procjenjuje se da je u jami još oko 152.000 prostornih metara opasnog otpada, a da je oko 100.000 prostornih metara isteklo u kraški krajolik. Vrijednost projekta procijenjena je na 42 milijuna eura. Konzultantska tvrtka COWI odabrana je na javnom natječaju, a rješenje je izabrano između osam razmatranih. Prema projektu, iz jame će se ukloniti otpadne tvari, na Sovjaku će se obaviti predobrada gašenim vapnom, zatim će se otpad odvesti na odgovarajuće mjesto, vjerojatno izvan Hrvatske. Nakon čišćenja jamu će se ispuniti materijalom i zatvoriti, a u posljednjoj fazi izradit će se novi sloj iznad jame, koji će se uklopiti u okoliš. Suada Mustajbegović iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, izvijestila je da će se 85 posto vrijednosti financirati iz IPA fondova EU, a ostatak će osigurati Fond.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović obišao je danas 36. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber ocijenivši ga iznimno važnom manifestacijom koja pokazuje da knjiga nije mrtva kao što neki govore. Istina, postoji određena kriza izdavaštva, no uvjeren sam da će knjiga, bilo u tiskanom ili elektronskom obliku ostati temelj ljudske civilizacije, istaknuo je predsjednik Josipović, napomenuvši kako će on provesti dosta vremena na Interliberu. Upitan misli li da Hrvati malo čitaju, rekao je da se to može reći i za druge zemlje. Statistike i prosjeci nepouzdani su jer, napomenuo je, naravno ima onih koji čitaju, ali i onih koji, na žalost, to ne rade. Josipović je razgledao ponudu niza nakladnika, zadržavši se u kratkom razgovoru s nekima od njih.

ZAGREB - Novinarka Slobodne Dalmacije Nataša Škaričić upozorila je na današnjoj konferenciji za novinare da Europapress Holding (EPH) ne poštuje pravomoćnu sudsku presudu u njezinu korist, a bivša novinarka i urednica Jutarnjeg lista Romana Eibl ustvrdila je kako je dobila otkaz zbog pritiska izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića. Škaričić je rekla da je danas glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću podnijela kaznenu prijavu protiv odgovornih u Upravi Slobodne Dalmacije jer ta dnevna novina ne izvršava pravomoćnu sudsku presudu Vrhovnog suda u njezinu korist. Navela je kako je 25. listopada dobila drugu po redu pravomoćnu sudsku presudu po kojoj je 2009. nezakonito dobila otkaz, a njezin RPO ugovor proglašen je ugovorom o radu. Prema presudi Slobodna Dalmacija trebala ju je u roku osam dana vratiti na mjesto pomoćnice glavnog urednika.

ZAGREB - Udruge Zagreb Pride, CroL i Centar za građansku hrabrost podnijele su danas Ustavnome sudu prijedlog za ocjenom ustavnosti odluke Hrvatskoga sabora o raspisivanju državnog referenduma o braku te predlažu da taj sud suspendira tu odluku kojom je referendum raspisan za 1. prosinca. Tražimo zaštitu Ustava i smatramo da je Sabor prekršio niz ustavnih odredbi, rekao je nakon podnošenja zahtjeva Ustavnome sudu novinar Željko Peratović u ime triju udruga, naglašavajući da se Sabor, prije donošenja odluke o raspisivanju referenduma, nije konzultirao s Ustavnim sudom. "Predložili smo stoga da Ustavni sud donese privremenu mjeru, odnosno suspendira odluku Sabora do donošenja svoje meritorne odluke kako bi se, na kraju krajeva, uštedjelo 50-ak milijuna kuna", rekao je Peratović ističući da je u pisanju prijeloga sudjelovalo 30-ak pravnih stručnjaka.

ZAGREB - Multimedijska izložba "Miroslav Krleža (1893.-1981.-2013)" otvara se u četvrtak, 14. studenoga u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u povodu 120. obljetnice rođenja velikog hrvatskog književnika. Autori izložbe su akademik Krešimir Nemec i član suradnik HAZU Tomislav Sabljak, voditelj Akademijina Odsjeka za povijest hrvatske književnosti, dok je autor likovnog postava izložbe arhitekt Mario Beusan. Izložba u prvi plan stavlja Krležino književno stvaralaštvo te će stoga biti izložena najvažnija Krležina djela, uglavnom njihova prva izdanja, od "Legende" objavljene 1914. u Književnim novostima do "Zapisa sa Tržiča" dovršenih 1976. i objavljenih nakon Krležine smrti 1988. Kako ističu iz HAZU, prvi put će javnosti biti izložen i rukopis tog posljednjega Krležina djela, a prvi put će se moći vidjeti i Krležine intervencije na naslovnicu novele "Tri kavaljera frajle Melanije" iz 1920.

ZAGREB - Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu jutros u osam sati dosegnuo je maksimalnih 778 centimetara i od tada je u laganom opadanju tako da se do 11 sati smanjio za četiri centimetra s tendencijom daljnjeg opadanja, doznaje se u Glavnom centru obrane od poplava Hrvatskih voda. Tamo su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava budući da je noćas u dva sata vodostaj premašio referentnu vrijednost od plus 750 centimetara. Poplavne vode rijeke Kupe izlile su se u nebranjeno područje i postupno plave lokalne udoline i pojedine prometnice, te su moguće privremene teškoće u prometnoj komunikaciji između prigradskih naselja grada Karlovca, izjavio je za Hinu Tomislav Novosel iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda. Na području Varaždinske županije od jučer je i dalje na snazi izvanredno stanje obrane od poplava zbog izlijevanja rijeka Bednje i Plitvice. Vodostaj rijeke Save u Zagrebu je u daljnjem opadanju, u zadnjih 24 sata opao je za 90-ak centimetara te je u 11 sati iznosio +244 centimetara. Tijekom današnjeg dana očekuje se i potpuno povlačenje voda rijeke Save u korito.

ZAGREB - Knjiga profesora Stipe Botice "Povijest hrvatske usmene književnosti" predstavljena je danas na Interliberu. O knjizi su govorili akademik Krešimir Nemec, recenzentica knjige Evelina Rudan Kapec i urednica knjige Miroslava Vučić, a stihove je kazivao dramski umjetnik Joško Ševo. Prof. Botica navodi da je "Povijest hrvatske usmene književnosti" u ovoj knjizi ponajprije povijest zapisa usmenih tekstova te informacija o životu usmene književnosti, kontekstualiziranje raznih rasutih fragmenata i struktura koje su se sačuvale tijekom povijesnoga života hrvatskog naroda. "Usmena književnost kao kulturno dobro tradicijskoga tipa nastajala je u pojedinome povijesnom trenutku i živoj komunikaciji funkcionirala na poseban način", ističe Botica.

OSIJEK - U Osijeku su danas počeli Dani Matice Hrvatske tijekom kojih će do 12. prosinca biti organizirano niz kulturnih događanja, među kojima i znanstveni skup "Doprinos dr. Ive Mažurana hrvatskoj historiografiji". Predsjednik osječke Matice Hrvatske Ivica Završki, ocijenio je na konferenciji za novinare kako će Dani Matice Hrvatske u Osijeku biti značajan doprinos kulturnom identitetu grada na Dravi. Uloga Matice Hrvatske je "upravo očuvanje kulturnog identiteta u velikoj europskoj zajednici kojoj odnedavno ravnopravno pripada i Hrvatska", istaknuo je. Izrazio je posebno zadovoljstvo što će se tijekom te kulturne manifestacije održati znanstveni skup posvećen Ivi Mažuranu, koji je ne samo za Osijek nego za cijelu Hrvatsku dao ogroman kulturno znanstveni doprinos. Bit će i predstavljena Mažuranova knjiga "Putokaz jednog života". U sklopu Dana u Hrvatskom kazalištu u Pečuhu bit će predstavljena knjiga Zvonimira Ivkovića, nekadašnjega dugogodišnjeg intendanta osječkog HNK-a, pod nazivom "Kazališne veze Osijeka i Pečuha".

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙